Niets

aanrader Coverafbeelding van: Niets

Trefwoord(en)
honden
katten
vriendschap
filosoferen
muziek

Genre
prentenboek

Vanaf
9 jaar

Auteur, scenarist, librettist en journalist Gaea Schoeters schreef een filosofisch verhaal voor jong en oud. Samen met de beelden van Gerda Dendooven werd het een opvallend en origineel prentenboek dat zich geleidelijk in je lijf en leden nestelt. Het biedt je geen hapklaar verhaal als dertien in een dozijn, maar als je je ervoor open stelt, gaat er een wereld voor je open die je verbeelding kietelt en je denken prikkelt.
Personages van dienst zijn een hond en een kat met een duidelijk contrasterend karakter. Beide dieren doen niet veel meer dan zitten en wachten. Af en toe wordt er gegromd of om zichzelf heen gerend. Ondertussen mijmeren ze over iets en niets.
In een tweede verhaal dat hier naadloos bij aansluit, zijn de beide dieren op weg naar iets. Of naar niets? De hond is er gerust in en vertrouwt in wat de leegte hem brengen zal. De kat echter is bang en wil die leegte vullen. Zij geraakt ervan in de war. Ondertussen gaan de gesprekken hun gangetje: over van wie niets is, over wachten op iets of niets, over hoe saai of net interessant niets wel is, over vooruit kijken en achteruit, en over zoveel meer.
Dendooven plaatst de beide figuren in een kleurrijk decor dat sterk appelleert aan het werk van de Amerikaanse schilder Mark Rothko met zijn abstracte, indringende kleurvlakken. Met een ogenschijnlijk nonchalante teken- en schilderstijl met vage vlekken en speelse lijnen maakt zij verrassende composities. De beide dieren verbeeldt zij expressief met menselijke trekjes en bewegingen. Aandoenlijk om te zien hoe de kat haar kop laat hangen. Of hoe de hond naar het niets ligt te kijken. En zoveel meer.
De tekst is uitgepuurd. Elk zinnetje is bedachtzaam maar vlot geconcipieerd zonder één woord te veel. Waardoor er zoveel meer te voelen en te vermoeden is tussen de zinnen door. Zo worden ook vele vragen opgeroepen bij de lezer/hoorder die je niet  links kan laten liggen.
Dooreman giet dit alles in de juiste vorm, waardoor prenten en tekst elkaar versterken tot een eigenzinnig en opvallend geheel dat je aandacht trekt.
In het boek vind je ook een QR-code waarmee je de audioversie kan downloaden. Je vindt er het verhaal met de muziek (36:58) alsook de beide composities op zich (Wasser en Drifting Sand). De auteur zelf vertelt het ganse verhaal met een mooie en verzorgde dictie en subtiele variaties. Geen grote uithalen of stemmenspel maar eerder een neutrale verteltoon die je uitnodigt om te luisteren met gepaste concentratie. De vertelling wordt versterkt door hedendaagse composities van Annelies Van Parys, uitgevoerd door het Goeyvaerts String Trio. Hier ook geen up-tempo deuntjes of makkelijk in het oor liggende muziekjes, maar eerder een al even subtiele soundscape die de sfeer en de emoties versterkt.
Het geheel is geen gemakkelijk of voor de hand liggend prentenboek, maar wel een dat zijn plekje meer dan verdient in het boekenlandschap. Origineel en vernieuwend. Filosofie op kindermaat waar ook volwassenen door geboeid zullen zijn.
En ideaal samen!… Een aanrader!

Eric Vanthillo - mei 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Gaea Schoeters   

Illustrator
Gerda Dendooven

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2021

ISBN
9789462915411

Aantal pagina's
62

Prijs
€22,50