Niet nog een verhaal

Coverafbeelding van: Niet nog een verhaal

Trefwoord(en)
fantasie
echtscheiding
kinderverwaarlozing

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Boyd woont met zijn moeder in een andere wijk, nadat zijn vader thuis is weggegaan. Hij ontmoet er het wonderlijke meisje Elodie. Al snel ontdekt Boyd dat de moeder van Elodie zich vreemd gedraagt. En dan komen er drie piraten op de proppen die zich ook al vreemd gedragen. Boyd denkt dat de moeder van Elodie een heks is. Zijn moeder wil er niets over horen: ‘Niet nog een verhaal’. Want Maarten heeft een rijke fantasie. Toch zorgt ze goed voor hem én ook voor Elodie, wat er ook gebeurt.

Dit verhaal weet niet te kiezen tussen een realistisch en een fantasierijk verhaal. Enerzijds is er het feit van de scheiding tussen Boyds ouders, waar Boyd toch wel wat moeite mee heeft. Anderzijds is er het fantasiegegeven met de moeder van Elodie die er alles aan doet om haar dochter bij haar echte vader vandaan te houden.
De personages van Boyd en Elodie zijn soms moeilijk in te schatten. Boyd doet in het begin alles om het zijn moeder niet nog moeilijker te maken maar door zijn vriendschap met Elodie zet hij alsmaar meer door, waardoor hij zich dan weer schuldig voelt tegenover zijn moeder. Terwijl Elodie zich veel gelatener gedraagt tegenover haar moeder, alsof ze zich erbij heeft neergelegd dat alles gebeurt zoals het gebeurt.
Het fantasiegebeuren wordt steeds belangrijker naarmate het verhaal vordert.
Al eindigt het verhaal voor beide kinderen positief, toch kan het verhaal niet helemaal overtuigen en dat net door het wat ongeloofwaardige fantasiegebeuren.
Een tiental grijzige paginagrote illustraties verluchtigen het verhaal, al komen die meer over voor een jonger publiek dan de beoogde doelgroep.
Een wat onevenwichtig verhaal over twee kinderen op zoek naar rust in hun leven.

Pol Van Damme - juni 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Margreet Schouwenaar   

Illustrator
Daniëlle Schothorst   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2023

ISBN
9789044848908

Aantal pagina's
133

Prijs
€16,95