Niet doen!

Coverafbeelding van: Niet doen!

Trefwoord(en)
baby’s
jaloers
aandacht

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Linde heeft een broertje gekregen, Bo. Haar ouders vinden alles wat Bo doet fantastisch. Wanneer Bo brult, vinden ze dat leuk. Maar wanneer Linde dat doet luistert er niemand. Tot ze zo hard brult dat haar ouders klagen over het lawaai. Wanneer Bo mama schopt, denkt papa dat hij een goeie voetballer zal worden. Maar wanneer Linde mama schopt is die boos. Bo mag in papa’s vinger bijten, maar Linde mag dat niet in papa’s been. Ze mag niets en Bo mag alles. Dus zoekt Linde troost bij haar knuffels en begint te huilen. Nu troosten haar ouders haar wel. En wanneer Bo huilt, troost Linde hem. Want eerst waren er alleen mama, papa en Linde. Maar Bo hoort er nu ook bij. Toch wel.

Het is steeds een moeilijke aanpassing wanneer een broertje of zusje geboren wordt. Linde heeft het er erg moeilijk mee. Tot haar ouders dat opmerken en haar de juiste aandacht geven. Dit is dan ook een prentenboek dat kleuters die net een broertje of zusje kregen heel goed zullen herkennen. Al die aandacht moeten delen is immers moeilijk.
In de tekst is Linde aan het woord, wat het verhaal heel persoonlijk maakt. En tegelijk heel herkenbaar. Ook de illustraties tonen zeer herkenbare situaties, uit het dagelijks leven van een gezin met een baby gegrepen. Dat Linde op een bepaald moment alleen steun vindt bij haar knuffels, die op dat moment zo groot als Linde zelf getekend werden, is ontroerend en zorgt voor medelijden. Tegelijk is de herkenning heel groot. Dat maakt dit prentenboek zo toegankelijk en fijn om voor te lezen.
Ideaal voor kleuters die net grote broer of zus geworden zijn.

Mik Ghys - december 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Marie-Louise Fitzpatrick   

Uitgeverij
C. de Vries-Brouwers   


Jaartal
2022

ISBN
9789061742616

Aantal pagina's
30

Prijs
€16,90


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Don’t !

Vertaler(s)
Ineke Ris