Niemand vraagt hoe het met mij gaat

Na de zoveelste ruzie besluiten de ouders van Sanne te scheiden. Hoewel het er zat aan te komen, is het toch een hele schok voor Sanne en haar broertje Daan. En alsof dat nog niet genoeg is, worden ze het middelpunt van de vechtscheiding waarbij de ouders elkaar telkens de schuld geven van dingen die niet lopen zoals zij willen dat ze lopen. De kinderen zijn daarbij telkens de dupe, een speelbal tussen beide ouders. Sanne probeert overeind te blijven maar haar broertje gaat er langzaam onderdoor. Iets waarvan de ouders elkaar dan weer beschuldigen. Hoe overleven de kinderen dit ‘gevecht’?

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Sanne, in de ik-vorm. De lezer kijkt mee door haar ogen hoe haar ouders telkens reageren op een gebeurtenis. Ook wat Sanne zelf denkt, voelt en doet wordt vanuit haar standpunt beschreven. Zij ziet ook hoe haar broer zich langzaam maar zeker volledig afsluit, dwanggedrag vertoont en er uiteindelijk helemaal onderdoor gaat.
De houding van de ouders is helemaal op henzelf gericht en ze houden amper rekening met wat dit met de kinderen doet. Elk op hun manier proberen ze de kinderen voor zich te winnen en zeker geen toegevingen te doen naar de andere ouder toe. Om de kommer en kwel dan helemaal compleet te maken, valt Sanne voor de ‘foute’ jongen waardoor ze zichzelf bijna helemaal kwijt raakt. Het verhaal kent dan ook geen happy-end maar is een vlucht om uit deze neergaande spiraal te kunnen ontsnappen.
De personages zijn heel herkenbaar beschreven en de gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Het verhaal verloopt chronologisch al zijn er enkele tijdssprongen vooruit.
Geen opwekkend verhaal maar helaas realiteit bij sommige vechtscheidingen. Al wordt er hier wel heel veel ‘kommer en kwel’ bij elkaar gebracht. Er wordt echter geen mogelijke ‘oplossing’ aangeboden. Het verhaal eindigt, maar de situatie is niet uitgeklaard.

Pol Van Damme - juli 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Gracia Lebbink   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2022

ISBN
9789047714620

Aantal pagina's
261

Prijs
€16,99