Niemand houdt Don Carlo tegen

Coverafbeelding van: Niemand houdt Don Carlo tegen

Trefwoord(en)
reizen
ouders
echtscheiding

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Na de scheiding van zijn ouders heeft Carlo zijn vader niet meer gezien. Die woont nu in Palermo op Sicilië terwijl Carlo met zijn moeder in Duitsland woont. Zonder dat zijn moeder het weet, wil Carlo zijn vader opzoeken. Maar hij heeft te weinig geld en de loketbediende in het station wordt wantrouwig. In een opwelling springt Carlo zonder kaartje op de trein. Maar wat als de conducteur langskomt? En hoe moet het dan verder als hij in München moet overstappen op de nachttrein naar Rome? En hoe neemt hij de veerboor zonder ticket?

De jonge ondernemende Carlo is half Italiaans, half Duits. Met de slagzin van zijn vader in zijn hoofd gaat hij op stap om zijn vader op te zoeken. Het wordt een heel avontuur met heel wat verschillende vervoersmiddelen. Toch zet hij onverschrokken zijn tocht verder. Maar als hij wordt bestolen, zakt de moed hem in de schoenen. Tot een warme familie hem uit de nood helpt.
Het hele verhaal is weinig realistisch, al weet de jonge Carlo zich op allerlei manieren uit de slag te trekken. Het gaat hem in dit verhaal dan ook niet over het realistisch haalbare van de gebeurtenissen. Wel over het doorzettingsvermogen van een jongen die zijn vader heel erg mist en naar hem op zoek gaat. Het gaat over het feit dat zijn moeder niet inziet wat zijn vader voor hem betekent. Maar evengoed gaat het over zijn vader die zijn zoon wel mist, maar weinig doet om hem mee op te voeden. Het is uiteindelijk Carlo zelf die beide ouders de ogen opent met zijn drieste actie.
Het is wel de vraag of jonge lezers dit tussen de regels door zullen meepikken. Voor hen blijft het misschien enkel het grote avontuur dat Carlo beleeft en de durf die hij toont om zomaar op tocht te gaan zonder te weten waar die zal uitkomen.
Het verhaal is geschreven in de ik-vorm vanuit het standpunt van Carlo. Soms zijn er terugblikken – herinneringen – uit betere, gelukkigere tijden die Carlo ophaalt tijdens zijn tocht.
Kort, eenvoudig verhaal dat makkelijk leest en jonge lezers zeker kan boeien.

Pol Van Damme - februari 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Oliver Scherz   

Illustrator
Mark Janssen   

Uitgeverij
Holland   


Jaartal
2016

ISBN
9789025113247

Aantal pagina's
104

Prijs
€12,90