Nete

Coverafbeelding van: Nete

Trefwoord(en)
15e eeuw
heksen
magie
vriendschap
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

1473. Als haar vader overlijdt, wordt de dertienjarige Nete op straat gezet. Na een korte dwaaltocht komt ze in het stadje Lyere terecht. Daar vindt ze onderdak bij een oud kruidenvrouwtje. Die leert haar de kennis van de kruiden maar ook die van een andere gave. Toch is er een kwaad dat Nete bedreigt. Ze moet alweer op de vlucht en komt in Mechelen terecht. Maar daar slaat het noodlot pas echt toe.

Dit verhaal speelt zich af in de 15e eeuw in Vlaanderen, meer bepaald in steden die we nu kennen als Lier, Mechelen en Leuven. De auteur gebruikt ook nog een aantal andere oude plaatsnamen om het middeleeuwse karakter van het verhaal te versterken.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van verschillende personages zodat de lezer een ruimer beeld heeft dan de personages zelf. Nete heeft een turbulent levensbegin gekend en na het overlijden van haar vader weet ze niet meer hoe het verder moet. Gelukkig voor haar komt ze in goede handen terecht. Nete blijkt ook over een bijzondere gave te beschikken die niet door iedereen wordt aangenomen en er dus het gevaar dreigt dat ze als heks kan worden bestempeld als dit wordt ontdekt. Door haar optreden evolueren een aantal andere personages doorheen het verhaal en kruisen hun wegen telkens weer die van Nete.
Het verhaal is onderhoudend en de lezer blijft geboeid. Al zijn sommige ontmoetingen wel erg toevallig. De personages zijn herkenbaar geschetst en de dialogen komen vlot over.
Het boek was één van de laureaten (derde plaats) van de Kinder- en Jeugdjury 2021.
Goed voor een hele tijd ontspannen leesplezier.

Pol Van Damme - oktober 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Lyne Uytterhoeven

Uitgeverij
Houtekiet   


Jaartal
2021

ISBN
9789089249920

Aantal pagina's
314

Prijs
€17,99