Nello & Patrasche

Coverafbeelding van: Nello & Patrasche

Trefwoord(en)
armoede
vriendschap
honger
kinderarbeid

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

In 1872 schreef Marie Louise de la Ramée (alias Ouida) na een bezoek aan België het boek ‘A Dog of Flanders’. Daarin vertelt ze het verhaal van de weesjongen Nello die buiten de stad Antwerpen opgroeit bij zijn grootvader. Op een dag vinden ze aan de kant van de weg een gewonde hond, Patrasche. Ze verzorgen hem en vanaf dan zijn Nello en Patrasche onafscheidelijk. Samen met zijn opa haalt Nello melk op bij de boerderijen aan de rand van de stad. Dat brengen ze dan naar de stad. Nello’s beste vriendinnetje is Aloïse, de dochter van de molenaar. Nello kan goed tekenen en is een grote bewonderaar van Rubens, wiens schilderijen hij gaat bewonderen in de kathedraal wanneer hij in de stad komt. Nello doet dan ook enthousiast mee aan een tekenwedstrijd. Maar op een dag wordt opa ziek en doet Nello al het werk alleen. Wanneer even later de molen afbrandt, beschuldigt de molenaar Nello ervan de brand aangestoken te hebben. Op slag wil niemand nog melk laten vervoeren door Nello, dus zit hij zonder werk. Als dan ook nog opa sterft en Nello de tekenwedstrijd niet wint, trekt hij moe en uitgehongerd op kerstavond naar de kathedraal. Hij wil nog een laatste keer genieten van de schilderijen van Rubens.

Deze aanklacht tegen armoede, honger en kinderarbeid kende een onverwacht succes. In Japan en de Verenigde Staten werd het erg populair. Daarvan getuigen nog steeds de vele Japanse bezoekers aan de kathedraal van Antwerpen, waar een mooi kunstwerk op het plein voor de kathedraal een slapende Nello en Patrasche toont, onder een deken van stenen.
De hervertelling in dit boek is van de hand van stadsgids Tanguy Ottomer. Een vlotte, hedendaagse taal zorgt voor een prettig voorleesverhaal. De illustraties ondersteunen die tekst, ze zouden perfect passen in een animatiefilm.
Een toegankelijke en opgefriste versie van een wereldberoemde klassieker.

Mik Ghys - oktober 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Tanguy Ottomer
Marie Louise de la Ramée

Illustrator
Philippe Hosselet

Uitgeverij
Horizon   


Jaartal
2020

ISBN
9789463962568

Aantal pagina's
32

Prijs
€15,99