Nelle – Blankgoud

Vlaanderen, 1635. Nelle vindt onderdak bij Wiete en diens grootvader Agripus na de dood van haar tante Clara die terechtgesteld werd als heks. De toekomst lacht beide jongeren toe; ze hebben voldoende te eten, Nelle is zwanger en ze gaan weer poppenspelen op de kermis. Maar de strenge en kortzichtige manier waarop de Kerk op bepaalde kunstenmakers reageert, doet beide jongeren besluiten om uit te wijken naar Turkije, waar de zeden heel wat minder streng zouden zijn. Ze hopen dat de verhalen over Barbarijse piraten overdreven zijn. Die zouden schepen overvallen en de bemanning en reizigers verkopen als slaven en slavinnen.
Dit is het afzonderlijk te lezen vervolg op ‘Nelle, de heks van Cruysem’.
De lezer krijgt een kort beeld van het leven in Vlaanderen in de zeventiende eeuw maar nog meer van het leven aan boord van een schip dat op zee onderweg is en van het leven van gevangen en verkochte mannen en vrouwen in een streek waar de slavenhandel welig tiert.

Het verhaal op zich is erg uitgebreid wat de beschrijvingen betreft, maar niet echt spannend. Enkel als Nelle en Wiete van elkaar gescheiden worden en in erg verschillende omgevingen moeten zien te overleven, wordt er een spanning opgebouwd die de lezer geboeid houdt. Het verhaal ‘dobbert’ daarna verder naar het slot.
Het verhaal leest heel vlot en bepaalde woorden en benamingen worden onderaan in een kleinere letter verklaard. Het lijkt dus eerder een informatief verhaal over bepaalde gebeurtenissen die zich in de zeventiende eeuw afspeelden en weinig bekend zijn. In die zin is het wel de moeite waard om te lezen.
Het boek is heel verzorgd uitgegeven. Tussen elk groot deel staat een dubbele paginagrote afbeelding van een schilderij dat iets met dat deel van het verhaal te maken heeft. Met op de volgende pagina een afbeelding van een kaart of een schema. Achteraan in het boek is nog een extra informatief stukje opgenomen met historische informatie over gebeurtenissen die zich in het verhaal afspelen met ook nog een aantal afbeeldingen ter verduidelijking.
Onderhoudend verhaal met een informatief karakter zonder nagelbijtende spanning.

Pol Van Damme - mei 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Marc de Bel   

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2016

ISBN
9789461314659

Aantal pagina's
245

Prijs
€19,95