NEE – Dierenverhalen voor kinderen die het liefst op alles nee zeggen

Dit originele verhalenboek, mooi vormgegeven door de illustrator zelf, trekt meteen je aandacht door de opvallende titel.
‘NEE’ is het centrale woord voor elk dierenverhaal, 10 in totaal.
Als opdracht lees je vooraan in het boek: ‘Voor zij die heel vaak nee horen, ga op zoek naar de ja die erachter schuilt.’ Deze opdracht kadert duidelijk elk verhaal. Het begint steeds met een dier dat ‘NEE!’ zegt tegen iets of iemand, en gaandeweg door een toevallige ontmoeting of enkele heldere ideeën komt het hoofdpersonage tot een fijne omkering of zuivering van de slechte gevoelens of gedachten. En zo komt elk verhaal tot een verrassend, geruststellend en een welverdiend happy-end.
De boze mier zegt ‘NEE’ tegen het in de pas lopen en verzint zijn eigen plan. De smalle teckel tegen zijn stunteligheid, want verliefd zijn op een varken is niet eenvoudig. De kale struisvogel zegt woedend ‘NEE’ tegen de hyena’s die haar elke dag uitlachen. Het moedige visje tegen het saaie leven in het koraalrif en zwemt de wijde zee in. De kleurige kip zegt ‘NEE’ tegen altijd graantjes eten en gaat op zoek naar ander voedsel en de vuile wasbeer zegt ‘NEE’ tegen het wassen en de properheid. De bange kangoeroe tegen zijn eerste springschooldag en de kleine specht tegen het immer tikken tegen de bomen. De ordelijke vos tegen zijn 7 vossenbroers en -zussen, want het spel ‘sloddervossenkampioen’ is niet aan hem besteed en de oude, vergeetachtige olifant brult ‘NEE’ tegen zichzelf vanwege zijn vervelende vergeetachtigheid.
De verhalen zijn vlot geschreven en komen steeds meteen tot de kern. Ze zijn heerlijk (voor)leesbaar. De dieren zijn herkenbaar en hun menselijke trekjes zijn vaak grappig.
De kleurrijke prenten verluchten het geheel gepast en voegen er nog een flinke dosis humor aan toe.
De aanvullingen van de zogezegde professor Bet(ty) Weter her en der doorheen de tekst voegen er interessante weetjes over dieren aan toe. Maar de stijl ervan staat haaks op de stijl van de verhalen. Ze zijn geschreven met het soort humor waar je van moet houden. Zo niet, dan krullen je tenen… Maar laat ze je (voor)leespret niet bederven. Want de verhalen zijn het meer dan waard.

Eric Vanthillo - januari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Liesbeth Talboom   

Illustrator
Liesbeth Haesevoets

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2022

ISBN
9789464019018

Aantal pagina's
127

Prijs
€18,50