Nanking Road

aanrader Coverafbeelding van: Nanking Road

Trefwoord(en)
vluchten
China
overleven
WO II

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

December 1938. Om de onmogelijke leefomstandigheden in Duitsland te ontvluchten, trekken Ziska en haar ouders naar Shanghai. Dat verloopt al niet vlot, maar eens in China aangekomen, blijken de leefomstandigheden hier al even ellendig. Ze hoeven hier niet voor hun leven te vrezen, maar de armoede en de oorlog tussen China en Japan maken het leven er niet gemakkelijker op. Als de oorlog in Europa uitbreekt, stijgt de spanning ook in China. En als Amerikaanse basissen door Japan worden aangevallen, worden de leefomstandigheden in Shanghai nog slechter.

Dit indringende verhaal vertelt een alternatieve geschiedenis van hetzelfde personage uit ‘Liverpool Street’. Of hoe door één zinnetje het leven van Ziska en haar ouders volledig anders zou verlopen zijn.
Net als in het prachtige ‘Liverpool Street’ neemt de auteur de lezer mee naar gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog die veel minder in de aandacht stonden. Het verhaal wordt vanuit het personage van Ziska verteld, in de ik-vorm. De lezer kijkt dus mee door de ogen van Ziska hoe zij de wereld ervaart. De armoede rondom haar in Shanghai, de leefomstandigheden in het vluchtelingentehuis, haar gedachten over haar vriendin Becka en haar achtergebleven familie ver weg, haar trotse moeder die dreigt weg te kwijnen telkens de dingen mislopen, haar steeds optimistische vader, vriendschappen die ze sluit, maar ook vriendschappen die ze verliest, de honger die ze lijden, de angst tijdens de bombardementen. Het is een rollercoaster aan gedachten en gevoelens die de lezer nog lang zullen bijblijven. Alle personages en gebeurtenissen worden heel realistisch en geloofwaardig beschreven.
Als geen ander weet de auteur de lezer te boeien en deze schrijnende gebeurtenissen zo te verwoorden dat ze een diepe indruk achterlaten.
Een bijzonder sterke aanrader!

Pol Van Damme - mei 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Anne Voorhoeve

Uitgeverij
Callenbach


Jaartal
2015

ISBN
9789026614255

Aantal pagina's
489

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Nanking Road

Vertaler(s)
Hilke Makkink