Nagelaten

aanrader Coverafbeelding van: Nagelaten

Trefwoord(en)
thrillers
toekomst
paranormale gaven
zoektochten
maatschappij

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Vijf jaar na de vernietiging van de heropvoedingskampen komt de maatschappij langzaam terug op gang. Zu en haar vrienden werken mee om de Psi-jongeren een plaats te geven in de maatschappij en hen te laten aanvaarden door de volwassenen. Dat gaat erg moeizaam. Zu reist als woordvoerster rond om doorheen het hele land de rechten van de Psi-jongeren uit te leggen en te verdedigen. Als er zich bij zo’n bijeenkomst een vreselijk incident voordoet, krijgt Zu daarvan de schuld. Het lijkt alsof er niets veranderd is en de Psi-jongeren weerom bedreigd worden.

Dit verhaal is het vervolg op de erg sterke trilogie ‘The Darkest Minds’. Door een fout gelopen experiment van een chemisch bedrijf zijn heel wat kinderen gestorven of hebben ze een bijzondere gave ontwikkeld. Deze jongeren werden opgesloten in zogenaamde heropvoedingskampen waar ze onmenselijk werden behandeld. Het groepje jongeren – waartoe Zu ook behoorde – dat er toen voor gezorgd heeft dat deze kampen werden ontmanteld, hebben zich, elk op hun manier, ingezet om deze Psi-jongeren terug te laten integreren in de maatschappij. Maar er is nog steeds erg veel tegenstand. Door het incident dreigt alles voor niets te zijn geweest. Zu en enkele medestanders trachten uit te zoeken wie er achter de aanslag zit en welk belang ze daarbij hebben.
Het verhaal legt het hele proces van manipulatie, bedrog en ‘fake news’ bloot dat wordt gebruikt om de jongeren en de regering in diskrediet te brengen om zodoende de macht te krijgen. Waarbij de politiek er niet voor terugdeinst om alles in het werk te stellen om hun doel te bereiken. Dat dit ten koste gaat van een hele generatie en de vernietiging van heel wat levens, kan hen weinig schelen.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Zu, in de ik-vorm. De lezer weet dus ook niet meer dan wat zij meemaakt, ervaart, voelt of om zich heen ziet gebeuren. Enkele nieuwe personages worden in het verhaal opgenomen. Zij worden heel erg levensecht beschreven. Ook hun gevoelens en twijfels – gezien vanuit Zu’s standpunt – worden bijzonder goed verwoord. Maar het is vooral het personage van Zu dat heel erg uitgebreid wordt beschreven. Haar twijfels, haar angsten en onzekerheden waarbij ze heen en weer geslingerd wordt tussen vertrouwen en wantrouwen, geloof en ongeloof of twijfel in haar eigen kunnen, komen sterk aan bod.
Dat neemt niet weg dat het verhaal toch heel wat vaart heeft en de lezer enorm geboeid blijft. Tot het einde toe. Waarbij het verhaal niet afgerond is en er dus waarschijnlijk – hopelijk – nog een vervolg wordt voorzien.
Beslist een aanrader!

Pol Van Damme - februari 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Alexandra Bracken   

Uitgeverij
Karakter   


Reeks
The Darkest Minds

Jaartal
2018

ISBN
9789045215808

Aantal pagina's
492

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Darkest Legacy

Vertaler(s)
Anne-Marieke Buijs