Nadir en Zenith in de wereld van Escher

In een kort voorwoord lees je hoe vernuftig de kunstwerken van de wereldberoemde kunstenaar Escher wel zijn: als kijker weet je nooit of je ernaar kijkt of je er midden in zit. Op basis hiervan liet van Reek de 2 hoofdpersonages, Zenith en Nadir, los in de wervelende prenten. Hij gebruikte niet de originelen van Escher, maar liet zich rijkelijk inspireren door zijn geometrische tekeningen die de realiteit tarten.
De onstuimige Zenith loopt en ontdekt, terwijl de meer bedachtzame Nadir hem volgt. Zo lopen zij door decors die alle logica overboord gooien en zoeken zij naar het onbekende. Langs doolhoven, trappen die nooit stijgen, getekende vergezichten waarin mensen rondlopen, en veel meer. In het midden van al deze magie ontmoeten zij zelfs de kunstenaar, die druk aan het werk is en er niet mee opgezet is dat men door zijn tekeningen loopt. Zo lopen realiteit en droom, non-fictie en fictie voortdurend door elkaar en weet je haast niet waar eerst gekeken. Halverwege het verhaal, waar Nadir en Zenith mensen ontmoeten in de imaginaire wereld, wordt het verhaal onbegrijpelijk ingewikkeld met een woordenschat waar zelfs volwassenen van terugdeinzen. Vanaf hier beland je in een ware droomwereld, waar de rede niet meer helpt en waar loslaten en je eraan overgeven de enige redding is om het avontuur verder aan te gaan. Met het verrassende slot dat je doet terugkeren naar het begin, zodat het verhaal terug kan starten.
Een fijne kennismaking met de wereld van Escher is het minst wat je van dit prentenboek kan zeggen. Je beleeft het als het ware zelf als op een rollercoaster.
Het boek dat nu aan zijn 2de druk toe is, werd gepubliceerd in samenwerking met Museum Escher in Het Paleis in Den Haag waar je heel wat werk van de kunstenaar kan bekijken.
In 2020 werd het bekroond met het Zilveren Penseel.

Eric Vanthillo - maart 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Wouter van Reek   

Illustrator
Wouter van Reek   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2020

ISBN
9789025880354

Aantal pagina's
30

Prijs
€16,99