Nachtzwart

Coverafbeelding van: Nachtzwart

Trefwoord(en)
WO II
dreiging
oorlog
wraak

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

April 1945. Over de radio horen de inwoners van het Duitse mijnwerkersstadje Penzberg dat de oorlog voorbij is. De Amerikanen kunnen elk ogenblik de stad in Zuid-Duitsland bereiken. De naziburgemeester wordt afgezet door de oude burgemeester. Maar een fanatieke afsplitsing van de Wehrmacht, die zich niet wil overgeven, brengt terreur over de stad.
Schorsch, een vijftienjarige jongen van de Hitlerjugend en verliefd op Marie, is samen met Marie getuige van een vreselijk drama. Schorsch moet een keuze maken, maar welke?

Dit boek brengt het waargebeurde verhaal van een terreurnacht in het stadje Penzberg. Een gebeuren waar de mensen niet graag aan terugdenken. Met dit verhaal wil de auteur de slachtoffers van deze terreurnacht gedenken en hen behoeden voor de vergetelheid.
Het boek telt slechts 124 pagina’s en de tekst staat op een ruime bladspiegel. Toch slaagt de auteur er in om dit vreselijke drama accuraat en realistisch te verwoorden. Daarvoor gebruikt ze haar twee hoofdpersonages Schorsch en Marie. Het verhaal wordt afwisselend beschreven vanuit hun standpunt. Telkens in de ik-vorm. Daardoor krijgt de lezer een heel goed beeld van beide personages. Wat ze meemaken, wat ze denken en voelen. De lezer krijgt ook een beeld van hoe de mensen in die periode dachten of wat hen was ingeprent. Angst en wantrouwen overheersten in de hoofden van de mensen. Waardoor de dingen gebeurd zijn zoals ze gebeurd zijn, zonder dat de gewone mensen daar iets aan konden – of durfden – doen.
Knap opgebouwd verhaal over een dramatische gebeurtenis in een klein Duits stadje in de laatste dagen van de oorlog. Achteraan geeft de auteur nog wat meer informatie over het gebeuren.
Beslist de moeite waard. Door het korte bestek en de ruime bladspiegel ook heel makkelijk leesbaar voor minder enthousiaste lezers.

Pol Van Damme - mei 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Kirsten Boie

Uitgeverij
Kluitman   


Jaartal
2024

ISBN
9789020654820

Aantal pagina's
124

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Dunkelnacht

Vertaler(s)
Elsbeth de Jager