Naar de zee

Coverafbeelding van: Naar de zee

Trefwoord(en)
walvissen
helpen
vriendschap

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Op een dag, na school, ontmoet Tim Sam, een grote walvis die in een smal straatje gestrand is. Niemand anders ziet Sam en Tim heeft soms ook het gevoel dat niemand hem ziet. Maar Tim en Sam zien elkaar en voelen zich er allebei beter door. Sam vertelt dat hij de weg kwijt is en Tim belooft hem te helpen. Thuis zoekt hij naar een oplossing. De volgende dag laat hij Sam zien wat hij allemaal bedacht heeft. Maar met een auto rijden, of vliegen met ballonnen is uitgesloten. Er zit maar 1 ding op: Tim moet Sam wegtrekken met zijn fiets. Eerst komt er geen beweging in Sam, maar Tim blijft trappen, steeds harder, tot Sam zo snel schuift dat ze niet meer te stoppen zijn. Help!

Tim is zo blij met zijn nieuwe vriend dat hij alles voor hem wil doen. En Sam toont dat hij ook een goede vriend is. Het gebeurt ook niet elke dag dat je een vriend ontmoet.
Tim is een ontroerend kereltje. Hij voelt zich onzichtbaar, niemand ziet hem en dat maakt hem droevig. Tot hij Sam ontmoet. Gewoon door er te zijn, door Tim te zien, door zijn hulp nodig te hebben, groeit Tim uit tot een ware vriend die naar oplossingen zoekt. En vindt.
De illustraties zijn adembenemend. Sam de walvis neemt het grootste deel van de pagina’s in beslag, met daartegenover het kleine, oranje figuurtje van Tim. De sfeervolle illustraties zijn sober maar erg aantrekkelijk. Ze bevatten soms ook heel grappige details, zoals de walvis die met zijn vin een glaasje water vasthoudt. De zorgzaamheid van Tim is ook grappig: hij laat voor Sam 2 glazen water en wat gezelschap achter. Dat gezelschap is een vis in een kom. Fijne humor.
Dit is een sfeervol verhaal waarvan de illustraties met de meeste aandacht gaan lopen. Een heerlijk voorleesboek over een ongewone vriendschap.

Mik Ghys - januari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Cale Atkinson   

Uitgeverij
BBNC   
Flamingo   


Jaartal
2020

ISBN
9789045325828

Aantal pagina's
40

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
To the Sea

Vertaler(s)
Denise Bos