Naar de overkant

Coverafbeelding van: Naar de overkant

Trefwoord(en)
vriendschap
avontuur
gezin

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Een meisje dat aan een rivier woont, ziet op een dag aan de overkant een jongen in een hoogspanningsmast klimmen. Ze roept en zwaait naar hem. De jongen merkt dit op en wil wel aan de overkant geraken. Met de hulp van zijn vader knutselt hij een vlot in elkaar en zo geraakt hij bij Eefje. Hij stelt zich voor als Steef. De vader van Eef bedenkt iets om makkelijk met het vlot over te steken. Zo kunnen beide kinderen samen spelen. Steef wil een boomhut in de mast bouwen. Eefje gaat hem daarbij helpen.

In een eenvoudige taal en korte zinnen wordt hier een klein verhaal verteld tussen twee jonge kinderen. Helaas is de spanningsboog in het verhaal weinig gespannen. Het verhaal ook niet  humoristisch of griezelig. Het kabbelt stilletjes verder, net als de rivier.
Het verhaal verloopt chronologisch en wordt door de auteur afwisselend verteld vanuit het standpunt van de twee kinderen. De vele eenvoudige, kleurrijke illustraties verluchtigen het verhaal en leren de lezer dat Eefje en haar moeder gekleurde mensen zijn. Terwijl Steef ook wel eens een jurk zou willen dragen zoals zijn vriendinnetje. Deze twee elementen willen de jonge lezer voorhouden dat huidskleur en gender geen obstakel mogen zijn bij vriendschap.
Ook technologie komt even om de hoek kijken met de manier waarop het vlot over de rivier kan geraken zonder inspanning. Al is de uitleg niet helemaal duidelijk.
Het bouwen van een hut in een hoogspanningsmast zou best geen navolging krijgen. Het slot lijkt ook weinig geloofwaardig maar is mogelijk ondergeschikt aan het doel van het verhaal, de vriendschap tussen kinderen die geen onderscheid maken tussen huidskleur of gender.
Klein verhaaltje dat makkelijk leest maar toch heel wat vier- en vijf-lettergrepige woorden bevat.

Bekroond met een Zilveren Griffel 2020.

Pol Van Damme - september 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Wouter Klootwijk

Illustrator
Enzo Pérès-Labourdette   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2019

ISBN
9789025877286

Aantal pagina's
68

Prijs
€15,99