Mowgli Van de Wolvenhorde

aanrader Coverafbeelding van: Mowgli Van de Wolvenhorde

Trefwoord(en)
oerwoud
muziek

Genre
luisterboek

Vanaf
9 jaar

‘Mowgli Van de Wolvenhorde’ is een hoorspel van het originele verhaal over Mowgli, het mensenkind dat in de jungle wordt opgevoed. In de Seonie vallei ontdekt Vader Wolf ‘het zachtste en mooiste wezen dat Vader Wolf ooit had gezien’. De mensenbaby wordt Mogwli ‘de kleine kikker’ genoemd. Hij wordt opgenomen in de wolvenhorde op voorwaarde dat hij naast Vader en Moeder Wolf nog twee beschermers heeft. Balou de beer en Bagheera de zwarte panter nemen die taak op zich. Zij leren hem de wetten en ‘meesterwoorden’ van de jungle. Ze waarschuwen hem ook voor de gevaren van de jungle, maar Mowgli is eigenzinnig en glipt geregeld weg, naar de olifanten of naar ‘het vervloekte apenvolk’. Net door die apen wordt Mowgli ontvoerd. Na een wervelende reddingsoperatie is het gevaar niet geweken. De sluwe en dreigende Shere-Khan droomt al jaren van Mowgli als prooi. Om Shere-Khan te trotseren moet Mowgli ‘de rode bloem’ halen bij het mensenvolk…

De bewerking leunt aan bij het originele verhaal over Mowgli van Rudyard Kipling en niet bij de beroemde Disneyfilm. Ka de slang is bijvoorbeeld geen dreiging voor Mowgli, maar redt hem mee uit de klauwen van de apen. Het geheel is uitgegeven als een boekje met cd. In het geïllustreerde boekje staan korte fragmenten van het verhaal. De tekeningen weerspiegelen de donkere jungle, maar mochten meer passen bij de fijnzinnigheid van tekst en muziek. Achteraan wordt een educatieve insteek duidelijk. Er is ook een educatieve lesmap beschikbaar op de website van Koperkwintet Brassery. Maar het belangrijkste is de cd. Daarin draagt één verteller het verhaal, begeleid door een hoorn, een bastuba, een trombone en twee trompetten.

De kracht van dit hoorspel ligt in de verteller Bert Verbeke en het mooie samenspel met de koperblazers van ‘Brassery’. Voor jonge kinderen zijn de zinnen en woorden misschien wat complex of abstract maar ze zijn gewoon mooi en warm, net als de stem, de manier van vertellen en de muzikale begeleiding. De uitstraling van het samenspel is niet alleen mooi en warm als de ondergaande zon in de jungle en de liefde voor en van Mowgli, maar ook rauw als Shere-Khan, humoristisch en hypnotiserend als Ka, ratelend als een hele bende jonge wolven, beverig als de oude Akela, telkens aangepast aan wie aan het woord is of de actie van het moment. Het geheel is gevarieerd en tegelijk rustig. De muziek doet je de scènes diep beleven, van het begin met de nacht die over de jungle valt tot aan het einde van de vertelling wanneer Mowgli een mensenmeisje ziet.

‘Mowgli’ is sinds het originele verhaal uit 1894 reeds in verschillende vormen en media opgevoerd. Deze vertelling is toch weer wat anders. Het is voor jonge kinderen een mooie introductie in dit oerverhaal en tegelijk in de kracht van vertellingen en koperblazers. Voor stille genieters vanaf 9 à 10 jaar en volwassenen is het een aanrader die rauwer, echter is dan vele andere bewerkingen en doet genieten van ware vertelkunst en prachtige muziek.

Marjolein Noé - november 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Jos Dom

Illustrator
Amber van Dongen

Uitgeverij
Kramat Junior   


Jaartal
2017

ISBN
9789462420663

Aantal pagina's
36

Prijs
€19,50


Aantal CD's
1

Duurtijd
00:52

Verteller
Bert Verbeke