Mot en de metaalvissers

aanrader Coverafbeelding van: Mot en de metaalvissers

Trefwoord(en)
avontuur
erfenis
zoektochten
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Mot is nieuwsgierig naar wat de metaalvissers ophalen in het kanaal in haar buurt. Van meester Lukas, die ook metaalvisser is, mag ze het een keer proberen. Dat bevalt Mot zo erg dat ze met haar spaargeld een eigen magneet koopt. Daarmee heeft ze meteen succes want ze vist een kleine duikboot op. Lukas en de andere metaalvissers denken dat ze weten waar die vandaan komt. Vroeger woonde er een rijke uitvinder in de stad, die voor veel welvaart zorgde en heel geliefd was. Bij zijn dood erfden zijn zonen alles, maar de jongste trok de wijde wereld in en liet alles achter. De oudste zoon kreeg daardoor een fabriek, een ziekenhuis, bijna alle huizen in het dorp en de scheepswerf in handen. Hij is echter zo uit op geld en macht dat de fabriek steeds vervuilender wordt, het ziekenhuis afgebroken gaat worden, alle inwoners van de stad veel te veel huishuur moeten betalen en zelfs de speeltuin betalend is. Nu wil hij ook De Werf afbreken, waar veel kunstenaars wonen in duikboten die op het droge liggen. Door de vondst van Mot zou de toekomst van de stad kunnen veranderen. Maar daarvoor moet Mot de duikboot leren besturen en op zoek gaan naar een verloren gewaande erfenis. Want volgens de verhalen zou er nog een derde erfgenaam zijn.

Dit fantasievolle avonturenverhaal houdt je vanaf de eerste bladzijden in zijn ban. Eerst door de kennismaking met Mot, die een moeilijke relatie heeft met haar moeder. Die wil alles keurig en netjes, met kleurrijke kleding en een piekfijn uiterlijk. Maar Mot houdt van zwart en grijs, van kleding die gemakkelijk zit en houdt niet van al die keurigheid. Ze voelt zich dan ook volledig thuis bij de artistieke bewoners van De Werf. Tijdens Mots avonturen met de duikboot verandert haar relatie met haar moeder. Mot ontdekt dat haar gedrag haar moeder onzeker maakt, dat ze gewoon haar best wil doen voor Mot. En Mot probeert dan ook meer haar best te doen en langzaam groeien ze meer naar elkaar toe. Tot ze samen Mots avontuur naar een hoogtepunt brengen. Ook Mots vriendschap met Vincent, een nette en keurige jongen die beter bij haar moeder past dan zijzelf, groeit langzaam waarbij heel wat gevoelens doorlopen worden. Al deze gevoelens staan naast het spannende avontuur van Mot en de duikboot, waarbij ze leert varen, een tocht helemaal alleen moet volbrengen en te maken krijgt met sabotagedaden.
Dit meeslepende verhaal zit boordevol spanning en actie, naast de gevoelsvolle momenten. Een knappe en sterke mix, die zorgt voor een onwaarschijnlijk avontuur met onvergetelijke personages. Het is verrassend en ontroerend, maar vooral erg spannend. Daar sluiten de illustraties perfect bij aan, met hun roestige kleuren en fantasierijke decors. Een dikke aanrader!

Winnaar van de Leesjury  2023-2024 in groep 4 (10-12 jaar).

Mik Ghys - juni 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Sanne Rooseboom   

Illustrator
Sophie Pluim   

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2024

ISBN
9789000381371

Aantal pagina's
332

Prijs
€17,99