Mortal Engines, deel 1

aanrader Coverafbeelding van: Mortal Engines, deel 1

Trefwoord(en)
fantasy
toekomst
steden
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Over een kale, moerassige aarde rijden zelfstandige stadstaten. Om aan brandstof en grondstoffen te komen, veroveren ze andere, kleinere steden. Zo ook de stad Londen. De 15-jarige Tom voorkomt een moordaanslag op een vooraanstaande wetenschapper. In plaats van een beloning wordt hij samen met Hester, die de aanslag pleegde, de stad uitgegooid. Noodgedwongen zijn ze op elkaar aangewezen. Tom ontdekt dingen die hij eerst voor onmogelijk hield. Beide jongeren willen koste wat kost terug in Londen geraken, maar dat blijkt niet eenvoudig. Iemand wil dat ze Londen niet levend bereiken.

Dit fantasy-verhaal speelt zich af in een verre toekomst van de aarde. Al van bij de aanvang wordt de lezer geboeid: een rijdende, reizende stad Londen? Al kan je je zulke stad niet direct voorstellen, toch komt de beschrijving ervan en het leven erop erg geloofwaardig over en algauw neem je het gewoon aan dat er rijdende steden over de aarde razen. Een aarde trouwens die er allesbehalve aantrekkelijk uitziet; ze is letterlijk leeggegeten en verwoest door de mensheid, die er nu niets beter op gevonden heeft dan jacht te maken op andere steden om ze gewoon op te vreten: ‘stedelijk darwinisme’ noemt men het en iedereen vindt het doodnormaal! Er zijn geen echte hightech toestanden want in een lang vervlogen oorlog heeft de mens deze door eigen toedoen mee vernietigd. Toch zijn er wel luchtschepen, al varen ze met ballonnen, en ook vuurwapens bestaan. Maar evengoed wordt er gevochten met het zwaard.
Tom en Hester zijn in het begin elkaars tegenpolen, maar groeien langzaam naar elkaar toe, zonder dat het sentimenteel wordt. De personages zijn erg sterk getypeerd en evolueren tijdens het verhaal mee, op het ritme van de gebeurtenissen.
Andere personages in het verhaal zijn eveneens zeer goed geschetst en komen levensecht over. Landschappen op de ‘uitgeleefde’ aarde zijn erg beeldend beschreven. Je vergelijkt bijna onwillekeurig met Robocop of Mad Max-films.
De lezer krijgt verschillende verhaallijnen voorgeschoteld die op het einde samenvallen.
Het verhaal verloopt chronologisch maar verspringt soms van het ene personage naar het andere. Meestal volgen we Tom, maar soms springen we over naar Londen of een robotachtige figuur die achter Tom en Hester aanzit. De auteur geeft enkel die informatie mee die hij nodig acht voor het verhaal.
Het verhaal heeft heel wat vaart (ook letterlijk) en de spanning wordt geleidelijk aan opgevoerd tot de uiteindelijke climax. De gebruikte taal is gemakkelijk te lezen.
Toch geeft het verhaal meer dan alleen een spannende plot: er is de relatie tussen Tom en Hester, de zoektocht van Katherine in Londen naar de voor haar schokkende waarheid, de dolgedraaide ingenieurs, de monsterachtige maatschappij die Londen is geworden, de machtswellust van een enkeling waar iedereen voor moet wijken, maar gelukkig ook de hoop op een mogelijke toekomst. Het einde blijft open maar is gericht op de toekomst.
Dit knappe verhaal is beslist een aanrader.
Het oorspronkelijke verhaal dateert al van 2001, maar is, nu het verfilmd werd, weer uitgegeven.

Pol Van Damme - oktober 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Philip Reeve   

Uitgeverij
Van Goor   


Reeks
Mortal Engines

Jaartal
2018

ISBN
9789000357413

Aantal pagina's
282

Prijs
€12,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Mortal Engines

Vertaler(s)
Jacques Meerman