Morris – de jongen die de hond vond

aanrader Coverafbeelding van: Morris – de jongen die de hond vond

Trefwoord(en)
winter
honden
zoeken
vriendschap
familie

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Morris woonde bij zijn oma. ‘Voor een tijdje maar. Het was het beste zo. Dat zei zijn oma. Er waren verdrietige dingen gebeurd.’ En daar bij zijn oma moest hij altijd achter de hond aan die voortdurend ontsnapte en de bergen inliep. Hij heette ook niet voor niets Houdini. In de bergen wist Morris perfect zijn weg, want hij gaf namen aan bomen of rotsen en andere zaken die zijn weg markeerden.
Maar deze keer was het anders. De sneeuw viel met bakken uit de lucht en plots was alles wit, en van de hond geen spoor. Morris dwaalde door de bergen en ontmoette daar de stoere jongen en zijn ram. Samen konden ze even schuilen, maar dan verdween de jongen even plots als hij gekomen was en bleef Morris heel alleen achter.
Ondertussen was er ook die man met zijn hoed op, Randy Pek, die steeds rond etenstijd op bezoek kwam bij zijn oma en er langer bleef dan verwacht.
De redding verliep niet als verwacht maar gelukkig eindigde het avontuur met de nodige liefde en warmte.

Dit verhaal is weer een ‘Bart Moeyaert’ ten voeten uit: gebald en met vele stiltes en al evenveel vermoeden tussen de woorden en de zinnen door. Als een meester-verteller schakelt hij gebeurtenis aan gebeurtenis en construeert hij een groots verhaal vol onverwachte wendingen. Hierbij moet je geen spektakel zoeken, maar eerder poëzie en een traagheid die bij je naar binnen sluipt en zich daar nestelt. Dit soort gelaagde verhalen laten zich niet in één keer lezen. Maar keer na keer lees je andere zaken en ontdek je sporen die je eigen verbeelding aanscherpen.
Dit alles is meer dan sfeervol geïllustreerd door Sebastiaan Van Doninck. Knap hoe hij risico’s durft te nemen en zich weer ‘her-uitvindt’. Je herkent zijn tekenstijl, en toch verrast hij je met composities die de natuur tonen in al haar pracht en kracht. Vooral zijn weidse sneeuwlandschappen imponeren je. Daarin schetst hij de personages met een kwetsbaarheid en een vluchtige expressie waardoor je ook weer zelf meer gaat voelen en invullen.
Herman Houbrechts gaf het geheel perfect vorm en maakte het zo tot een gewilde ‘must-have’.
Het resultaat van een gedegen samenwerking waarbij het de verwachtingen ver overstijgt. Een aanrader!

Eric Vanthillo - november 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Bart Moeyaert   

Illustrator
Sebastiaan Van Doninck   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2022

ISBN
9789045128177

Aantal pagina's
62

Prijs
€17,99