Morgen is een ander land

aanrader Coverafbeelding van: Morgen is een ander land

Trefwoord(en)
vluchtelingen
oorlog
thuis
familie

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Een meisje en haar mama zijn op de vlucht in de donkere laadbak van een vrachtwagen, verstopt achter een paard. Papa zal hen later volgen. Ghazul, de grote zus, is gestorven in de oorlog. Zij hebben de stad die ruikt naar jasmijn verlaten en zijn op weg naar een ander land, een andere thuis. Met het ruimteschip, zo noemt het meisje de vrachtwagen, dat Snor voor hen geregeld heeft. Want van de ruimte, de tijd en raketten weet zij alles.

De Cock schrijft dit beklijvende verhaal vanuit het standpunt van het meisje met veel fantasie. Het reilen en zeilen onderweg, maar nog meer het leven voor de vlucht, komt rijkelijk aan bod via associatieve gedachtensprongen van haar.
Die kinderlijke kijk op de zaak vol verwondering houdt het geheel licht, maar maakt het des te aangrijpender en voelbaar.
Zo maakt hij het meer dan actuele thema en het verhaal van vluchtelingen grijpbaar voor een jong publiek door zijn suggestieve en licht poëtische taal waarin een lichte humor aanwezig is. Door het meisje geen naam te geven en het land waar zij vandaan komt niet te benoemen, krijgt het geheel iets universeels.
Het verhaal wordt treffend geïllustreerd door sobere prenten die al even associatief zijn als de gedachten van het hoofdpersonage. Chielens tekent en schildert ingetogen beelden die de realiteit ver overstijgen. Zij borduren verder op het verhaal en geven er een meerwaarde aan door de duistere sferen en de rijke details.

De tekst en de tekeningen samen vormen een geheel dat je niet onbetuigd kan laten. Vandaar een stevige aanrader!

Eric Vanthillo - juli 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Michael De Cock

Illustrator
Trui Chielens

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2017

ISBN
9789045119915

Aantal pagina's
54

Prijs
€15,99