Mooi leven

Coverafbeelding van: Mooi leven

Trefwoord(en)
poëzie
schilderijen

Genre
poëzie

Vanaf
15 jaar

Of Sjoerd Kuyper nu voor kinderen of voor volwassenen schrijft, steeds hanteert hij een geraffineerde pen waarmee hij het leven in al zijn facetten gevoelsmatig fileert. Hij observeert zijn omgeving met zintuiglijke aandacht en geeft het later weer in een al even zintuiglijke taal die je diep beroert.
In deze bundel – voor volwassenen maar ongetwijfeld ook voor young adults – voel je voortdurend de nabijheid van de zee en de natuur. Maar ook van het leven. Van wat voorbij is en van wat nog komen gaat. En van alles wat zich nu aandient. Van intense vriendschappen, van heimwee, van liefde, en van zoveel meer. Al deze thema’s passeren in pakkende gedichten die telkens het resultaat zijn van vakmeesterschap waarbij schrappen de kunst is, tot de essentie over blijft.
Zoals hij zelf schrijft in zijn openingsgedicht:
Als iedereen de dingen zag als ik,
de nacht, de dag, de zon,

zou ik geen gedichten schrijven.
Niemand zou ze lezen.
Iedereen keek naar de dingen.

Een geluk dat niemand zo specifiek kijkt als hijzelf, want zo kunnen we ons dus verblijden met en verwonderen in zijn gedichten.
Wat deze uitgave bijzonder maakt zijn de schilderijen van zijn vrouw, Margje Kuyper, die de gedichten ruggensteunen. Zij doen je, net als de gedichten zelf, stilstaan bij de natuur, de weidsheid, de kracht maar even goed de finesse, de kleurenpracht en de helderheid ervan. Haar schilderijen tonen een al even zintuiglijke manier van observeren die zij meesterlijk weergeeft in tableaus vol sfeer en diepe indrukken.
Een geslaagde samenwerking van beeld en woord die elkaar versterken in beide richtingen, treffend vormgegeven door Studio Ron van Roon.

Eric Vanthillo - april 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Sjoerd Kuyper   

Illustrator
Margje Kuyper   

Uitgeverij
Hoogland & Van Klaveren   


Jaartal
2020

ISBN
9789089672292

Aantal pagina's
64

Prijs
€17,95