Molokai

Coverafbeelding van: Molokai

Trefwoord(en)
ziekte
verbannen
overleven

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Ergens rond 1865. Twee jongeren, Kanani en Kaipo, leren elkaar kennen op het schip dat hen naar Molokai zal brengen. Beiden zijn door leprajagers hardhandig bij hun familie weggehaald met de wetenschap hen nooit meer terug te zien. Op het schip zitten ze opgesloten in een kooi, samen met andere lepralijders. Beiden zoeken steun bij elkaar om de reis te overleven en misschien toch nog – hoe kort ook – een toekomst te hebben op het eiland. Als ze het eiland bereiken, woedt er een storm en de kapitein weigert hen met roeiboten naar het eiland te brengen. Ze zullen moeten zwemmen!

Dit is het eerste deel van een trilogie over Molokai en pater Damiaan. In dit eerste deel maakt de lezer kennis met enkele lepralijders. Over de vreselijke manier waarop ze uit hun familie worden weggehaald, de mensonwaardige overtocht en hoe het leven er op Molokai aan toe gaat.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Kanani, het veertienjarige meisje, in de ik-vorm. De lezer ervaart zo mee wat zij denkt en voelt en meemaakt en hoe zij daar op reageert. De hoofdstukken hebben een aantal alinea’s die door een witregel van elkaar gescheiden zijn. Dikwijls vormen ze dan een kleine tijdsprong in het verhaal. Een aantal keren zijn de zinnen erg kort, soms zelfs enkel woordzinnen. Dit versterkt het gevoel van onmacht en verbijstering bij Kanani.
Doorheen het verhaal leert de lezer hoe deze mensen hun toekomst zien. Sommigen geven het al op voordat ze naar het eiland zijn gevoerd, anderen overleven het zelfs niet. Maar Kanani en Kaipo zijn vastbesloten om – zelfs met het onvermijdelijke dodelijke vooruitzicht – toch nog hun levenskracht te behouden en samen een leven op Molokai op te bouwen.
Achteraan het verhaal krijgt de lezer ook nog informatie over lepra en over de Damiaanactie. Die is mee betrokken bij het tot stand komen van dit verhaal.
Beklijvend verhaal over de manier waarop men in die tijd mensen die aan lepra leden behandelde en verstootte uit de maatschappij.

Pol Van Damme - juli 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Guy Didelez   

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2021

ISBN
9789463833134

Aantal pagina's
129

Prijs
€14,00