Mister Orange

Coverafbeelding van: Mister Orange

Trefwoord(en)
beeldende kunst
oorlog
New York
vluchten

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Dit boek verscheen voor het eerst in 2011 en werd in 2012 bekroond met een Zilveren Griffel. Lezers mogen zich gelukkig prijzen met deze 3e druk. Want het verhaal van Mondriaan in Amerika leest als een trein. Het geeft je een (beperkte) inkijk in de visie van Mondriaan en zijn schilderkunst (terwijl hij aan zijn meesterlijke slotwerk, de Victory Boogie Woogie werkt). Waarom hij naar New York vluchtte en hoe hij daar leefde en werkte, en uiteindelijk ook stierf. Maar meer nog lees je het verhaal van Linus, wiens broer naar Europa trok om mee te vechten in de Tweede Wereldoorlog. Linus nam de toer van zijn broer over (en de schoenen van zijn oudere broer) en kwam zo wekelijks bij Mondriaan met een kist sinaasappelen. Omdat hij zijn naam niet kende, werd deze mister Orange genoemd. Er ontstond een mooie vriendschap tussen beiden. De wereld vol kleur waarin Mondriaan vertoefde, riep bij Linus een en al verbazing op. En dan was er ook nog de held Superman die altijd wel ergens in de buurt was. Maar was deze echt wel een held? En waren al die soldaten helden? Stilaan ontdekte Linus de ware aard van de oorlog en het leven.
De karakters zijn herkenbaar en helder uitgewerkt en de korte hoofdstukjes houden de lezer goed bij de les. Ook mooi hoe het verhaal, dat zich afspeelt in 1943, ingebed is tussen het verhaal van Linus die in 1945 een tentoonstelling van Mondriaan bezoekt. Achteraan geeft de auteur nog wat extra info over Mondriaan en zijn laatste kunstwerk en prikkelt hij de lezer om nog verder op zoek te gaan naar meer informatie.
Een goed onderbouwd geheel dat vlot leest. Om de kunsteducatie te dienen, is de informatie over Mondriaan en zijn schilderkunst wat beperkt. Maar als verhaal is het een vlot leesboek dat over zoveel meer gaat.

Eric Vanthillo - juli 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Truus Matti   

Illustrator
Jenni Desmond   

Uitgeverij
Leopold   
Gemeentemuseum Den Haag


Jaartal
2017

ISBN
9789025873097

Aantal pagina's
150

Prijs
€14,99