Mist

Coverafbeelding van: Mist

Trefwoord(en)
mysteries
eiland
spanning

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Haroun gaat met de klas een weekje naar het eiland Welvum, een klein eilandje waar nooit iets gebeurt. Maar de tweede dag hangt er een erg dichte mist over het eiland. De stilte voelt griezelig aan en als er doorheen de mist geheimzinnige figuren zichtbaar worden, krijgt de uitstap een onheilspellend vervolg. Haroun ontmoet ook de bloedmooie Grace die met haar paard praat. Een nachtelijke brand en een verdwenen kunstenaar maken het allemaal erg verontrustend. De spanning op het eiland stijgt.

Dit onderhoudende verhaal neemt de lezer mee naar een kleine gemeenschap die op een eiland leeft waar iedereen elkaar kent en alles wat er gebeurt dadelijk wordt doorverteld. De geheimzinnige gebeurtenis in de mist veroorzaakt onrust in die kleine gemeenschap. Roddels en veronderstellingen worden al snel voor waar aangenomen en vooroordelen worden uitvergroot.
Het verhaal verloopt chronologisch en wordt door een alwetend auteur verteld vanuit het standpunt van drie personages: Haroun die op klasuitstap is, Grace die de bekrompen houding op het eiland meer dan beu is en Wessel, een jongen van het eiland die verliefd is op Hiske, een meisje uit zijn klas maar die hem niet echt opmerkt. Verschillende verhaallijnen lopen door elkaar. Haroun ‘ontmoet’ de geheimzinnige figuren in de dichte mist en wil daarna uitpluizen wat er aan de hand is. Grace maakt plannen voor als ze eenmaal achttien is. En Wessel is jaloers  op een jongen die veel met Hiske optrekt.

De korte hoofdstukken worden telkens vanuit een van de drie personages verteld. (Een enkele keer vanuit het standpunt van Sara, de oudere zus van Wessel) De gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op zodat de lezer geboeid blijft. Zeker om te achterhalen hoe het zit met die geheimzinnige figuren in de mist en het drama dat zich heeft voorgedaan. Al moet gezegd worden dat dit voor een aandachtige lezer al snel duidelijk wordt. Er zit eveneens een wat vergezocht element in het verhaal dat de geloofwaardigheid geen goed doet.
Het verhaal leest vlot en het taalgebruik is eenvoudig (al is het niet duidelijk waarom de auteur de meisjes dikwijls als ‘chicks’ benoemd; dat komt ietwat denigrerend over). De dialogen tussen de personages komen vlot en echt over. De sfeer van het eiland wordt goed verwoord, al lijken er op het eiland weinig andere mensen te verblijven dan de personages en enkele randfiguren.
Goed voor een tijd ontspannen leesplezier.

Pol Van Damme - juni 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Rom Molemaker   

Uitgeverij
Holland   


Jaartal
2018

ISBN
9789025113988

Aantal pagina's
202

Prijs
€13,90