Miss Eenhoorn

Tijdens de audities voor de grote Miss Eenhoorn-verkiezing mag Ayla de zebra amper een paar lijntjes van haar liedje zingen. Nadien hoort ze dat ze afgekeurd is omdat ze een zebra is. Haar oma is daar zo boos om dat ze de andere afgekeurde kandidaten bijeen brengt en hen samen actie laat voeren voor de deur van het belangrijkste jurylid. Die belooft iets voor hen te doen maar beweert nadien in de krant dat ze zoiets helemaal niet van plan is. Gelukkig is Zoetelieve er nog, die wel mag meedoen aan de wedstrijd. Ze is een goede vriendin geworden van Ayla en bedenkt een plan om hen toch in de wedstrijd te smokkelen. Want het is niet eerlijk dat je niet mag meedoen aan de wedstrijd omdat je anders bent.

De mooie boodschap van dit verhaal zit in een originele verpakking. De afgekeurde kandidaten, een zebra, een pony, 2 jongenspaardjes en een zeepaardje, zijn heel verscheiden en worden raak getypeerd. Ze zijn allemaal erg ontgoocheld over het gedrag van de jury en willen samen vechten om mee te mogen doen aan de wedstrijd. Net wanneer alles verloren lijkt, komt Zoetelieve met een plan. Eerst zou je denken dat Zoetelieve het typetje van succesvolle toekomstige winnaar is, maar ze heeft meer in haar mars. Dankzij haar wordt de discriminatie aangekaart en zal er in de toekomst met iedereen rekening gehouden worden.
De tekst is speels en eenvoudig voor jonge lezers. Het verhaal heeft veel vaart en is boeiend tot het einde. Daar zorgen ook de illustraties mee voor, die de verschillende personages prachtig typeren. Ze zitten ook boordevol humor, vooral wanneer ze gecombineerd worden met de tekst in vlotte dialogen.
Een speels en grappig protest om anders te mogen zijn.

Mik Ghys - augustus 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Edward van de Vendel   

Illustrator
Floor de Goede   

Uitgeverij
Querido   


Reeks
Tijgerlezen

Jaartal
2019

ISBN
9789045122816

Aantal pagina's
122

Prijs
€13,99