Mirakel

aanrader Coverafbeelding van: Mirakel

Trefwoord(en)
grootouders
geheimen
schuldgevoel
herinneringen
familierelaties

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Ruben wordt aangetrokken door Nuri, een studente die bij zijn grootvader Emiel komt inwonen om voor hem te zorgen. Emiel heeft last van zijn geheugen. Tussen Nuri en Emiel groeit een zekere verstandhouding. Alle twee hebben ze problemen met de nacht. Geheimen houden hen uit hun nachtrust. Op een dag neemt Ruben zijn opa mee op een uitstap naar een bedevaartsoord. Oude herinneringen komen bij Emiel naar boven die hem volledig verwarren. Ruben verliest hem uit het oog. Hij roept de hulp in van Nuri. Maar die heeft zo haar eigen problemen.

Wie ook andere boeken van deze auteur gelezen heeft, weet dat haar verhalen altijd diep in de menselijke ziel graven en zaken blootleggen die de personages raken. Niet alleen de personages worden geraakt, ook de lezer herkent telkens heel wat van zijn/haar eigen leven in die verhalen terug. Familiegeheimen die over generaties heen doorspelen, onuitgesproken verschillen, schuldgevoelens en nog veel meer zitten verweven in het verhaal.
De personages zijn bijzonder herkenbaar geschetst en de dialogen komen heel vlot en geloofwaardig over. De gebeurtenissen en omkadering zijn erg realistisch beschreven. Het verhaal leest bijzonder vlot en de lezer wordt mee in het verhaal gezogen. Maar eveneens naar zijn eigen situatie terug geworpen: ‘Hoe zit dat bij mij?’
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de verschillende personages. Vanuit het standpunt van Emiel, Ruben en Nuri. Maar ook uit het standpunt van de overleden vrouw van Emiel. En zelfs eenmaal vanuit het standpunt van de ‘oermoeder’, moeder aarde. Dit kan bij sommigen mogelijk vreemd overkomen.
Maar alle verhaallijnen komen uiteindelijk samen. Doorheen heel het verhaal weeft de auteur levenswijsheden die voor iedere lezer(es) van toepassing zijn. Daarnaast steekt ze haar wantrouwen tegenover religie niet onder stoelen of banken. Vooral de machtshonger, de regeltjes en de verboden moeten eraan geloven.
Alweer een bijzonder sterk verhaal met herkenbare personages en situaties.
Een aanrader van formaat!

Pol Van Damme - juni 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Marita De Sterck

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2021

ISBN
9789045126234

Aantal pagina's
188

Prijs
€16,99