Min of meer per ongeluk

Coverafbeelding van: Min of meer per ongeluk

Trefwoord(en)
pesten
loslaten
verbeelding
dood
treinen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Bert is (of was) een gewone jongen met een ongewone passie voor treinen, net als zijn vader. Die was treinbestuurder en stierf enkele jaren geleden in een treinongeval. Bert mist hem nog steeds erg hard. Op de dag van de grote ramp is hij gestopt met groeien en is hij raar beginnen praten. In de school vinden zij hem een zonderling en wordt hij genegeerd. De dag dat hij zijn spreekbeurt wil geven over treinen gaat het helemaal mis en sindsdien is hij het slachtoffer van onophoudelijk gepest en getreiter. De verschrikkelijke Wout en zijn kompanen laten hem geen moment met rust. In de oude schuur van zijn vader gaat Bert aan de slag. Hij werkt en sleutelt en schaaft en vijlt tot hij helemaal veranderd is … in een trein. De dag dat hij klaar is, verandert zijn leven. En zijn omgeving.
Dit verhaal is één grote allegorie rond mensen ‘in nood’ die hun heil vinden in verrassende vluchtwegen. De moeder in het maken van confituur (zij stapelt het ganse huis vol met potten zelfgemaakte confituur) en Bert in het transformeren tot een locomotief. Hoe ongelooflijk het ook lijkt, je neemt het als lezer voor waar aan door de grenzeloze verbeelding waarmee Mortier het verhaal construeert. Je blijft met verbazing lezen, desondanks het taalgebruik waarin de auteur strenger had mogen zijn. Het schrappen van overbodige herhalingen en uitweidingen had het verhaal aan kracht kunnen doen winnen.
Het boekje oogt opvallend mooi en verzorgd door de bijzondere vormgeving van Leen Depooter. Zij maakt het geheel tot een hebbeding dat je met veel plezier en nog meer nieuwsgierigheid doorbladert en ontdekt. De originele selectie van foto’s geeft extra prikkels aan de verbeelding die de auteur oproept in haar verhaal.

Eric Vanthillo - april 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Tine Mortier   

Illustrator
diverse

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2015

ISBN
9789462910065

Aantal pagina's
128

Prijs
€17,95