Mike, gewoon Mike

Coverafbeelding van: Mike, gewoon Mike

Trefwoord(en)
opgroeien
school
liegen
fantasie
humor

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Mike, een jongen van tien, staat er meestal alleen voor. Hij heeft een zusje van vijf, een afwezige vader, een moeder die altijd werkt in het ziekenhuis en er dus ook niet is en een kat. Samen met zijn beste vriend, zijn kat Flor, tracht hij zijn leven onder controle te krijgen, maar dat is niet eenvoudig. Zeker niet als je aan de eisen van de volwassenen wil voldoen. Mike vergeet voortdurend allerlei zaken. Zelfs de vele kattebelletjes doorheen het huis kunnen dit niet voorkomen. Op school botst hij hierdoor steeds op onbegrip. De kinderen in de klas lachen hem uit. Hoewel zijn juf nog begrip kan tonen voor de situaties die vaak mislopen, is de grens bij de directrice al lang bereikt. Als Mike weer eens te laat komt of zijn zwembroek vergeet, verzint hij de meest hilarische uitvluchten. Hij zet zich erin vast en vlucht in zijn eigen verzinsels… Als dit maar allemaal goed komt…

Net als in haar vorige boeken blijkt hier ook weer het grote talent van de auteur: zij weet zich als geen ander in te leven in het hoofd en de besognes van een kind. Daar voegt zij een flinke scheut fantasie aan toe en een milde humor, en zo creëert zij telkens weer een verhaal waarin iedereen zich moeiteloos herkent en dat lekker weg leest. Geen grote literatuur, maar een vlot leesbaar verhaal dat je in zijn ban houdt.
Deze keer heeft ze haar verhaal zelf van illustraties voorzien. Deze verluchten het geheel, maar geven het geen meerwaarde. Zij koos hier voor een tekenstijl die nauw aanleunt bij hoe kinderen zelf tekenen. Maar dit oogt wat simpel en pover. Voor het doelpubliek is de herkenbaarheid wel groot; alsof zij het zelf zouden geïllustreerd hebben.
Het geheel oogt mooi in balans door de uitgekiende vormgeving van Dries Desseyn. Hij kiest voor de kleur blauw voor zowel tekeningen als tekst, wat het geheel zacht en aantrekkelijk maakt.

Eric Vanthillo - juli 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Marijke Umans   

Illustrator
Marijke Umans   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2019

ISBN
9789462913837

Aantal pagina's
86

Prijs
€15,95