Mijn vriend Hitler

Coverafbeelding van: Mijn vriend Hitler

Trefwoord(en)
vriendschap
muziek
machtsmisbruik

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

In het begin van de twintigste eeuw ontmoet de jonge Gust in het muziektheater van Linz de jonge Adolf, Adolf Hitler. Gust werkt bij zijn vader in de meubelzaak en droomt ervan om muziek te gaan studeren. Adolf is net gestopt met school en wil naar Wenen om zich aan de kunstacademie te vervolmaken als kunstenaar. Ze worden bevriend en trekken bijna dagelijks samen op. Adolf heeft heel duidelijke ideeën en de volgzame Gust kan niet anders dan volgen. Adolf duldt geen tegenspraak. Eenmaal in Wenen verandert beider leven ingrijpend.

Dat één van de beruchtste heersers uit de 20ste eeuw ooit ook nog jong geweest is, daar wordt weinig aan gedacht. De auteur van dit indringende verhaal probeert hier een mouw aan te passen door het leven van de jonge Hitler te reconstrueren aan de hand van historische informatie die beschikbaar is. Het resultaat is een fictief verhaal met heel wat historisch correcte elementen. Uit het verhaal leert de lezer hoe de jonge Adolf een bepaalde uitgesproken visie heeft op tal van aspecten uit de samenleving en die opdringt aan zijn enige vriend Gust. Adolf slaagt er ook in om elk gesprek in zijn voordeel te keren en de dingen zo te verwoorden dat hij altijd gelijk krijgt. Hij had blijkbaar ook architecturale kwaliteiten die hij later – in zijn specifiek wereldbeeld – zal kunnen gebruiken.
Gust zelf is veel gematigder maar ook erg volgzaam en hij laat over zich heen lopen door Adolf. Alle nukken verdraagt hij en de vreemde conclusies die Adolf trekt, aanvaardt Gust erg gedwee.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Gust, in de ik-vorm. De lezer leert Adolf Hitler dus kennen zoals Gust hem ervaart. Uit het verhaal komt duidelijk naar voren dat Adolf zich niet kan inleven in een ander en enkel zijn eigen ideeën als juist beschouwt.
Doorheen dit verhaal krijgt de lezer een beeld van een eenzaat die zich niet integreert in de maatschappij maar de maatschappij naar zijn beeld wil aanpassen. Wat zal uitmonden in wat algemeen gekend is.
Onderhoudend verhaal, met een uitdagende titel, dat jongeren van deze tijd een beeld geeft van de tiener Adolf Hitler. Beslist de moete waard.

Pol Van Damme - april 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Piet De Loof

Uitgeverij
Abimo   


Jaartal
2015

ISBN
9789462343429

Aantal pagina's
236

Prijs
€15,95