Mijn vriend Crenshaw

aanrader Coverafbeelding van: Mijn vriend Crenshaw

Trefwoord(en)
gezin
armoede
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Jackson had vroeger, toen hij klein was, een denkbeeldig vriendje. Dat was de kat Crenshaw. Plots komt de kat echter terug opdagen. Dat is wel het laatste wat Jackson wil. Hij heeft andere dingen aan zijn hoofd. Zijn ouders hebben geldproblemen en ze moeten misschien – alweer – hun huis uit. Hij moet ook proberen zijn zusje gerust te stellen dat alles wel weer in orde zal komen. Crenshaw kan hij daarbij niet gebruiken. Maar de kat denkt daar heel anders over en laat zich niet zomaar wegjagen.

Dit boek in ietwat klein formaat steelt het hart van de lezer. Hij/zij kruipt mee in de huid van Jackson. Het verhaal wordt verteld vanuit zijn personage, in de ik-vorm. Zodoende ziet de lezer Jacksons wereld door diens ogen. En die wereld is niet zo rooskleurig. Het gezin waarvan Jackson deel uitmaakt leeft in armoede. Door gezondheidsproblemen heeft Jacksons vader al lang geen werk meer en zijn er geldproblemen om de rekeningen en de huur te betalen. Ook op het eten wordt er bezuinigd. Het leven van Jackson en zijn zus is niet erg aangenaam.
Toch is dit geen ‘kommer en kwel’-verhaal, integendeel. Het is een erg warm verhaal over een jongen die de omstandigheden neemt zoals ze zich aanbieden en er het best van maakt. Jackson is door en door goed. Hij wordt niet opstandig door de hele situatie. Hij probeert er telkens het beste van te maken en denkt eerder aan de anderen, zijn zusje of zijn ouders, dan aan zichzelf. De kat Crenshaw zorgt voor de humoristische noot in het verhaal. En al beseft Jackson het zelf niet, de kat helpt hem om de omstandigheden de baas te blijven, hoe somber die ook worden.
Door de ruime bladspiegel, de duidelijke letter en de korte hoofdstukken leest het verhaal bijzonder vlot. De gebruikte taal is makkelijk te verstaan. De gebeurtenissen komen levensecht over met personages van vlees en bloed. Het verhaal heeft een open maar optimistisch einde. De problemen van het gezin zijn even wat minder, maar nog niet van de baan.
Een prachtig, gevoelig verhaal over een niet zo voor de hand liggend onderwerp dat toch niet tranerig of meelijwekkend wordt, integendeel. Het is een warm verhaal over vriendschap, niet opgeven, het goede blijven inzien.
Een aanrader.

Pol Van Damme - mei 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Katherine Applegate   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2017

ISBN
9789045119960

Aantal pagina's
253

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Crenshaw

Vertaler(s)
Annelies Jorna