Mijn verzet

Coverafbeelding van: Mijn verzet

Trefwoord(en)
WO II
Duitsland
dreiging
verzet
Nazisme

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de twaalfjarige Brigitte vol overtuiging lid van de Hitlerjugend. Die vertellen haar wat ze moet doen en dat ze zich geen vragen moet stellen want hun grote leider heeft het beste met Duitsland voor, toch? Maar thuis heeft Brigitte een oudere zus die aan polio lijdt en dat op alle manieren probeert te verbergen, want dat past niet in het beeld van de ideale samenleving. Als er een mysterieus pamflet van een verzetsgroep in de bus steekt, begint Brigitte toch ook te twijfelen. Ook Brigittes vader, professor aan de universiteit, is binnenshuis kritisch. Naar buiten mogen ze niets laten merken. Maar eens moeten ze een keuze maken. Welke is de juiste?

De meeste oorlogsverhalen spelen zich af in bezette landen waar het verzet acties onderneemt. Dit verhaal speelt zich in Duitsland zelf af, waar kritiek op het regime gelijk staat aan opgepakt en afgevoerd worden. Het heen en weer geslingerd worden tussen het voorbeeldig volgen van wat de partij zegt en het gevoel dat dit niet juist is, zorgt bij Brigitte voor heel wat nervositeit. Ook de bombardementen op steden in Duitsland maken haar onrustig en zenuwachtig.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Brigitte, in de ik-vorm. De lezer kijkt dus mee door haar ogen naar de gebeurtenissen om haar heen. Tegelijkertijd worden ook de gevoelens en twijfels van Brigitte verwoord. Daardoor krijgt de lezer een goed beeld van Brigitte en haar omgeving.
De spanningsboog wordt stelselmatig opgevoerd en aangehouden zodat de lezer geboeid verder blijft lezen.
Beslist de moeite waard! Zeker met de huidige gebeurtenissen die zich in Oekraïne afspelen.
Achteraan is een nawoord van de auteur opgenomen waarin die uitlegt wat waarheid is en welke personages verzonnen zijn voor het verhaal, alsook enkele aanpassingen die zijn gedaan voor een vlot verloop van het verhaal.
Een ander recent verhaal dat zich in het Duitsland afspeelt tijdens WO II is ‘Toen de wereld nog van ons was’ van Liz Kessler.

Pol Van Damme - juni 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Jenni L. Walsh

Uitgeverij
Kluitman   


Jaartal
2022

ISBN
9789020654745

Aantal pagina's
266

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
I Am Defiance

Vertaler(s)
Margot Reesink