Mijn vader woont in het tuinhuis

Coverafbeelding van: Mijn vader woont in het tuinhuis

Trefwoord(en)
echtscheiding
missen

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

De tweeling Lara en Joeri is verrast wanneer hun ouders vertellen dat ze gaan scheiden. Joeri is erg boos en reageert heel heftig. Lara is ook boos maar reageert toch iets kalmer. Soms zoeken ze steun bij elkaar, maar meestal botsen hun verschillende reacties op deze ingrijpende gebeurtenis. Hun ouders willen graag alles samen regelen maar ze komen er niet uit. De ruzies die daardoor ontstaan maken het voor Lara en Joeri allemaal nog erger. Tot ze beslissen dat ze zelf in actie moeten komen. Misschien kunnen zij regelen wat hun ouders niet geregeld krijgen.

Een zeer herkenbaar thema, met zeer herkenbare situaties. De gevoelens van Lara en Joeri komen uitgebreid aan bod, per hoofdstuk zijn ze afwisselend aan het woord. Ook de reacties van hun vrienden en grootouders zijn belangrijk en zeggen veel over die personages. Maar naast alle negatieve gevoelens komen er twee belangrijke zaken aan bod: er is altijd iemand waarbij je terecht kan en je moet voor jezelf opkomen. Ook Lara en Joeri voelen aan dat er te veel over hun hoofd beslist wordt en zorgen er samen voor dat zij ook gehoord worden. Wat natuurlijk erg belangrijk is.
De auteur spreekt uit ervaring, hij heeft gescheiden ouders en is zelf ook jong gescheiden. Als leerkracht kreeg hij ook te maken met kinderen van gescheiden ouders. Al die ervaringen heeft hij verwerkt in dit boek, in de hoop dat alles nu wat beter kan geregeld worden dan vroeger.
Het verhaal is dus heel herkenbaar en leest erg vlot. Dat de hoofdpersonages afwisselend aan het woord zijn, geeft een diepere inkijk in hun leven en hun gevoelswereld. Die is erg verschillend en ook dat wordt knap getoond.
Voor kinderen waarvan de ouders gaan scheiden of gescheiden zijn, biedt dit verhaal zeker herkenningspunten. Andere kinderen hebben zeker een vriend of vriendin wiens ouders gescheiden zijn en zo krijgen zij ook een kijkje op de moeilijke momenten in die families.
Een vlot verhaal over opkomen voor jezelf tijdens de echtscheiding van je ouders.

Mik Ghys - november 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Jacques Vriens   

Uitgeverij
Van Holkema & Warendorf   


Jaartal
2020

ISBN
9789000373468

Aantal pagina's
142

Prijs
€15,50