Mijn schaduw is roze

Coverafbeelding van: Mijn schaduw is roze

Trefwoord(en)
durven
gender
jezelf zijn
anders zijn

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

De ik-persoon in dit verhaal – een jongetje met blozende kaken – heeft geen naam maar wel een schaduw, en die is roze. Terwijl iedereen in zijn familie een blauwe schaduw heeft. Zijn schaduw houdt van allerlei dingen die ‘niet voor jongens’ zijn. Zoals pony’s, roze speelgoed, en meer. Het liefst draagt hij jurken en danst en zwiert hij in het rond. Vader, een stoere bink met een stevige snor, zegt dat het een fase is. Dat het wel overgaat. Maar het gaat niet over. En dan is er de eerste schooldag. De dag dat je verkleed naar school mag komen in iets waar jij en je schaduw het meest van houden. Een jurk dus. Maar dat komt niet goed. Snel is de jongen weer thuis en ligt de jurk (met een scheur) op de grond. Maar dan komt papa binnen… Hij en zijn schaduw… En zo komt alles toch nog goed.

Dit bevrijdende prentenverhaal oogt kleurrijk en cartoonesk. Het vertelt met veel zwier en subtiele humor een verhaal vol emoties en twijfels. Een verhaal waarin de jongen evolueert naar de aanvaarding. En tegelijkertijd de bevrijding.
De tekenaar (die ook de schrijver is) heeft zich niet ingehouden. Hij tekent sprekende prenten vol expressie en speelse details die mee het verhaal vertellen. Het ritme van de tekst, apart of in een soort van tekstballonnen, klopt. Dankzij de korte zinnen laat het geheel zich vlot voorlezen. Van de Vendel heeft de originele tekst netjes naar zijn hand gezet.
Een welkom prentenboek, zeker voor wie anders durft te zijn (of net niet en er een kleine por voor nodig heeft), maar eigenlijk voor iedereen ‘die zichzelf in de spiegel durft te bekijken’. 

Eric Vanthillo - maart 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Scott Stuart

Illustrator
Scott Stuart

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2021

ISBN
9789463832908

Aantal pagina's
40

Prijs
€15,00


Vertaald uit
Engels

Originele titel
My shadow is pink

Vertaler(s)
Edward van de Vendel