Mijn opa is een boom

aanrader Coverafbeelding van: Mijn opa is een boom

Trefwoord(en)
grootvaders
kleinkinderen
vogels
bomen
dementie

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

De kleine jongen is trots op zijn opa. Want hij is sterk als een boom, als een eik van honderd jaar, en weet alles van vogels. Op een dag doet hij echter iets dat hij nooit eerder heeft gedaan: hij gaat zitten. Hij is moe. De zomer loopt op zijn einde en opa lijkt zelf een boom geworden te zijn. Door zijn stilzitten en de vele groeven in zijn vel. Zijn huid, zijn knoesterige handen en zijn ruwe benen lijken van schors. Hij probeert zijn opa nog water te geven maar het haalt niet veel uit. Eigenlijk heeft opa het niet slecht nu. Want hij heeft lucht en licht. En veel warmte van de jongen en van oma. Bomen praten wel niet, maar je kan ze toch knuffelen. Zo heeft alles wel zijn goede kant.
Crabeels schreef dit ontroerende verhaal over een dementerende opa en zijn kleinzoon met uiterst gevoelige pen. Het is doordacht opgebouwd met verrassende wendingen en troostende acties. Het start met veel plezier, liefde en warmte. Maar dan plots slaat het onheil toe en onderneemt de jongen verwoede pogingen om zijn opa te bereiken. Maar uiteindelijk volgt toch de aanvaarding en de verzoening en komt daaruit schoonheid en veel troost. De taal is bedacht maar nooit geforceerd. De auteur verrast door woorden uit hun context te halen of ze een andere betekenis te geven. Zij speelt virtuoos met taal en prikkelt zo je eigen taalvermogen.
Godon illustreert dit alles gepast, alsof niemand anders dit had kunnen doen. Haar grote, brute tekeningen vol kleur met hier en daar een veeg verbeelden de wereld, gezien door de ogen van de jongen. Eerst is er de stoere, statige opa maar later zien we hem nog slechts in delen als hij zit en staart. De prent waarbij oma hem troost is van een onovertroffen schoonheid zo mooi en eenvoudig. Ook het vele geel geeft dit boek een vrolijkheid die oplicht.
Kris Demey heeft dit alles perfect vormgegeven. Zodat het hele plaatje klopt als een bus.
Voor jong en oud en iedereen ertussenin, een aanrader!

Bekroond met een Zilveren Palet 2016.

Eric Vanthillo - december 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Kim Crabeels   

Illustrator
Ingrid Godon   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2015

ISBN
9789401429511

Aantal pagina's
26

Prijs
€14,99