Mijn oma is kwijt

aanrader Coverafbeelding van: Mijn oma is kwijt

Trefwoord(en)
poëzie
dementie
grootouders
sterven

Genre
poëzie

Vanaf
10 jaar

De kabouters in het hoofd van oma zijn oud of lui of een beetje doof en doen dus niet meer wat van hen gevraagd wordt. In het hoofd van oma die danseres was (“als vlinders fladderden haar vingers over de planken”) en dol was op katten (“in haar vorige leven was oma zelf een wilde kat, zegt ze”) is ze nu zelf verdwaald (“de stad in haar hoofd is ontzettend groot, met miljoenen mensen en auto’s en bussen en trams, maar nergens wegwijzers.”). Nu onthoudt ze de dingen met post-its en soms sneeuwt het in haar kamer van al de briefjes die ze schrijft. Als het allemaal te erg wordt, is ze welkom in huize Avondrood. Tot een zwarte meneer daar bij haar aanklopt met de vraag “Mag ik de laatste dans?”…

Peter Theunynck schreef dit pakkende verhaal van een dementerende oma en haar kleinkind dat dit probeert te begrijpen in gevoelige en poëtische woorden. Het ganse verhaal bestaat uit 21 gedichten die op zich lijken te staan. Maar subtiel zit er een mooie opbouw in. Elk gedicht raakt je diep. De onomkeerbaarheid van het proces van dementie wordt hier zo juist beschreven. Alle emoties passeren de revue en gaan nergens over de grens. Als lezer word je meegenomen op een trip die zich nestelt onder je vel. Dit alles met een verfrissende lichtheid en een subtiele humor. Deze tekst is gebaseerd op de muziektheatervoorstelling ‘Als alles kan, kan niets kapot’ van theater Kopseer. De liedjes bij deze voorstelling kan je beluisteren op hun website.
Lies Van Gasse voegt hier collage-achtige prenten in waterachtige tinten aan toe, waarmee ze perfect de innerlijke wereld van oma weergeeft.  Of beter: tracht weer te geven. Want wat denkt een dementerende? Een vraag voor velen die zij ook hier tracht te beantwoorden in haar al even pakkende beelden.
Tekst en beeld zorgen samen voor een innemend geheel, dat perfect is vormgegeven door Leen Depooter. En zo werd dit leesboekje een kostbaar kleinood dat wij iedereen met veel liefde absoluut aanraden. 

Eric Vanthillo - februari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Peter Theunynck   

Illustrator
Lies Van Gasse   

Uitgeverij
Wereldbibliotheek   


Jaartal
2018

ISBN
9789028427808

Aantal pagina's
64

Prijs
€17,99