Mijn naam is Ik

aanrader Coverafbeelding van: Mijn naam is Ik

Trefwoord(en)
opgroeien
sterven
rouwen
moord
liefde
vriendschap
overleven

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Mijn naam is ik  bundelt drie eerder verschenen boeken van Gerda van Erkel: Huilen naar de maan over een klein meisje dat opgroeit in de barre Russische bergen en enkel haar honden als gezelschap heeft, Mijn zoute zoen over Nienke, Kobe en Steffie die een jaar in het Zeepreventorium leven en Vliegen zonder vleugels over Manthe die ontdekt dat haar ouders niet verongelukt maar vermoord zijn en met die waarheid moet leren leven.

Mijn naam is ik bundelt drie op zichzelf staande, prachtige verhalen. De onderwerpen zijn uiteenlopend maar stuk voor stuk ontroerend, fascinerend en onvergetelijk. Het poëtische taalgebruik doet de lezer huilen én lachen. Een voorbeeld dat niemand onthouden mag worden:

‘Als ik doodga, wil ik blauwe lakens’, zeg ik. ‘Je moet me tussen de hemel en de zee leggen. Ik wil gaan slapen zoals de zon.’

Meeslepende woorden uit de mond van Nienke, zeventien en ten dode opgeschreven. Toch toont van Erkel niet enkel de schrijnende kant van haar verhalen. Elk boek laat verschillende kanten van het verhaal zien waardoor je als lezer meerdere focuspunten krijgt. Je wordt niet alleen ondergedompeld in verdriet en pijn, maar ook in humor, geluk en liefde, vooral veel liefde. Elk boek vertelt een totaal ander verhaal, maar op elke bladzijde schemert liefde door. Liefde voor dieren, liefde voor de natuur, liefde voor een leuke jongen of een lief meisje, liefde voor familie en liefde voor het leven. Gerda van Erkel is niet alleen de schrijfster die ze is door haar poëtische kracht, maar door de manier waarop ze spanning weet op te bouwen. In Vliegen zonder vleugels, het laatste boek in de bundel, wordt op de eerste bladzijde duidelijk welk geheim Manthe ontdekt, maar toch blijf je als lezer aan het boek gekluisterd tot de laatste pagina. Simpelweg omdat het verhaal meer is dan het familiegeheim. De personages zijn boeiend, de verhaallijnen interessant en origineel, de achtergronden tot in detail uitgewerkt en de emoties levensecht. Mijn naam is ik is een aanrader en een must in ieders boekenkast.

Mathilde Lemm - december 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Gerda Van Erkel

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2017

ISBN
9789059088343

Aantal pagina's
688

Prijs
€24,99