Mijn jaar in een tent

De meester van Zwaan organiseert een challenge-week om geld op te halen voor een goed doel. Zwaan wil kinderen in een vluchtelingenkamp steunen en daarvoor gaat ze buiten in een tent slapen. Geen week, maar een heel jaar! Ze vindt een heel bijzondere tent die haar herinnert aan een dramatische gebeurtenis van twee jaar geleden. Zwaan is ook nog eens bang in het donker en nachtelijke geluiden maken het er niet beter op. Toch besluit ze door te zetten.

Dit is een heerlijk feelgood-verhaal en zal de beoogde doelgroep zeker heel erg goed herkennen. In een zeer vlotte stijl en met levensechte personages die heel normaal communiceren, stapt de lezer de wereld van Zwaan binnen. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven. De lezer kruipt dus mee in de huid van Zwaan. Haar gedachten en uitspraken zijn haar op het lijf geschreven. Haar gevoelens van angst, twijfel, maar evengoed doorzetting ondanks enkele nare gebeurtenissen, worden erg realistisch en  herkenbaar beschreven. Haar omgeving en het schoolleven komen ook aan bod en zijn eveneens uit het leven gegrepen. Doorheen het verhaal komen heel veel  elementen aan bod die de lezers een spiegel voorhouden of hen een kapstok aanreiken om op de juiste manier om te gaan met bepaalde gebeurtenissen. Het erg actuele thema van vluchtelingen wordt heel goed aangegeven en zal de lezers van hier doen nadenken over hun eigen situatie.
Ook kansarme of probleemgezinnen van hier, vormen van racisme, bedreigingen vanuit internet maar ook de kracht ervan, schuldgevoel, gezinsrelaties en nog veel meer, komen aan bod. Zonder belerend te zijn of met een opgestoken vingertje te zwaaien. Zwaan registreert ze, reageert er op of doet er iets mee op een geweldloze en erg fijne manier.
Ook het warme gezin waar Zwaan deel van uitmaakt en haar familie worden bijzonder accuraat beschreven. Zoals haar bezorgde moeder, haar enthousiaste vader en haar schattige kleine broertje.
Heerlijk en makkelijk-lezend verhaal over een doodgewoon meisje dat door haar actie een erg actueel thema aansnijdt. Waarbij haar eenvoudige idee ook nog eens ongewild uitgroeit tot iets heel bijzonder. Maar evengoed leert ze er zelf heel wat van en evolueert ze doorheen het verhaal naar een erg zelfzeker meisje dat weet wat ze wil.
Een absolute aanrader!!

Pol Van Damme - december 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Tiny Fisscher   

Illustrator
Sophie Pluim   

Uitgeverij
Volt   


Jaartal
2020

ISBN
9789021421827

Aantal pagina's
293

Prijs
€15,99