Mij niet gezien

aanrader Coverafbeelding van: Mij niet gezien

Trefwoord(en)
verdwijnen
zoektochten
familierelaties
gezin

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Matthew, de beste vriend van de vader van de twaalfjarige Mila, wordt vermist op de vooravond dat Mila en haar vader naar Amerika zouden reizen om hem te bezoeken. Mila bezit de gave om mensen erg goed aan te voelen en zo te weten wat hen bezighoudt. Ze moet ook een oogje op haar vader houden omdat die soms erg verstrooid is of net te geconcentreerd bezig is. Zij gaan op zoek naar Matthew. Daarvoor reizen ze tot de Canadese grens, maar Matthew blijft onvindbaar. Mila begint te twijfelen of ze iets over het hoofd heeft gezien.

Het verhaal wordt volledig verteld vanuit het standpunt van Mila en door Mila zelf. De lezer ervaart de gebeurtenissen dus op eenzelfde manier als Mila. Alles wat zij denkt, zegt, ziet, voelt of ervaart wordt door haar verteld. Er is ook geen onderscheid tussen verhalende stukken en dialogen. Die staan er gewoon tussen, zonder aanhalingstekens. Deze bijzondere manier om het verhaal vorm te geven, vraagt wel enige leeservaring en –bereidheid van de lezer. Niet dat het verhaal niet boeit, integendeel. Er gebeuren geen spannende dingen maar toch blijft de lezer geboeid door wat Mila meemaakt en bedenkt.
De auteur bouwt het hele verhaal heel zorgvuldig op. De gebeurtenissen worden op een heel mooie manier verwoord. Mila is een erg zelfstandig meisje dat over heel wat dingen nadenkt en zich er een mening over vormt. Ook al kan ze de wereld van de volwassenen (nog) niet helemaal doorgronden. En al heeft Mila een heel scherpzinnig psychologisch doorzicht, ze blijft ook gewoon een meisje van twaalf dat plezier wil maken met haar vriendin of zich geborgen wil voelen bij haar vader. Zij heeft het volste vertrouwen in hem als volwassene, maar ervaart ook dat hij niet altijd is wie zij denkt dat hij is. Doorheen het verhaal evolueert haar houding tegenover de andere mensen die ze ontmoet en ook de houding tegenover haar eigen ouders.
Op een subtiele manier zet de auteur de lezer aan het denken over zijn/haar houding tegenover anderen.
Knap opgebouwd verhaal, erg mooi verwoord met een psychologische diepgang.
Winnaar van de ‘Astrid Lindgren Memorial Award 2016’.
Een aanrader.

Pol Van Damme - juni 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Meg Rosoff   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2016

ISBN
9789024570119

Aantal pagina's
223

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Picture Me Gone

Vertaler(s)
Jenny de Jonge