Migranten

aanrader Coverafbeelding van: Migranten

Trefwoord(en)
migranten
vluchten
grenzen
groepen

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

De Peruviaanse auteur en illustrator Watanabe verbluft het ganse boekenlandschap wereldwijd met dit woordeloze prentenboek over een groep vluchtelingen die onderweg zijn.
Het geheel hult pagina na pagina in duister zwart. De perfecte keuze die de juiste toon zet en de innerlijke wereld van de vluchtelingen verbeeldt. Wel fijn dat er evolutie mogelijk is en dat het onheilspellende bos met de kale bomen waar zij vertrekken plaats mag maken voor kleurrijk gebladerte. Hoop als motor voor dit indringende verhaal.
De groep vluchtelingen bestaat uit vele verschillende dieren: een giraf, een ijsbeer, een olifant, een kikker, een konijn, een toekan, een vos, een ram, een leeuw, een kip, en nog veel meer. Die verscheidenheid geeft tegelijkertijd een genuanceerd beeld van hoe verscheiden vluchtelingen ook zijn in de realiteit.
De manier waarop Watanabe de dieren afbeeld dwingt respect af. Minutieus en geraffineerd, haast poëtisch. Zij dragen allemaal kleren (want dieren zijn precies als …) en slepen de nodige reisgoederen met zich mee. De expressie van elk dier – zowel in het gelaat als in de algemene houding – trekt je aandacht en verwondert je. Je wordt er bijna door gehypnotiseerd.
Het verhaal bouwt zich zonder één woord gestaag op. De dood – als een luguber figuurtje op een grote blauwe vogel – zit hen op de hielen. De groep heeft duidelijk één richting waar ze naartoe moeten. Hoewel de dood daar vertwijfeling in zaait. Pauzes zijn nodig, maar dan ook weer slaat de dood toe. Als de zee bereikt is volgt een spannend vervolg per boot en zal de dood zijn slag thuis halen.  Maar niet bij iedereen. Want ondertussen lonkt een nieuwe wereld…

Dit verhaal is duidelijk mijn persoonlijke interpretatie van het geheel. Want door het weglaten van woorden geven de prenten vol details je de vrijheid om je eigen verhaal te verzinnen. En bij een volgende keer ontdek je weer nieuwe details die je verhaal wijzigen of een nieuwe wending geven.
Zo is dit een boek om herhaaldelijk naar terug te keren en je mee op sleeptouw te laten nemen. Tegelijkertijd zal het bij zowel kinderen als volwassenen heel wat stof tot gesprek leveren over vluchtelingen en migratie wereldwijd. Zonder dat de auteur je een mening of opinie opdringt.
Meer dan knap!
Daarom een absolute aanrader voor jong én oud!
Eén tip (of verzuchting): wat zouden wij dit boek graag zien op een groot formaat, dan zouden de prenten nog beter tot hun recht komen. Een idee bij een mogelijk herdruk?…

Eric Vanthillo - september 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Issa Watanabe

Illustrator
Issa Watanabe

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2020

ISBN
9789045124919

Aantal pagina's
38

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Spaans

Originele titel
Migrantes