Midwinternacht

Coverafbeelding van: Midwinternacht

Trefwoord(en)
Kerstmis
feesten
bezoek
spoken
afscheid

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Sinds opa er niet meer is, woont oma helemaal alleen in het mooiste huis op de mooiste plek van de wereld, ver weg van de stad. Maar ze woont niet alleen, er wonen ook vijf huisspookjes. Maar daar heeft oma geen last van. Ze heeft het hele huis versierd want het is bijna Kerstmis en haar zoon komt logeren met zijn familie. Maar ze zijn te laat vertrokken en nog onderweg wanneer oma alles klaar heeft voor het eten. De huisspookjes willen oma niet laten wachten en willen zich verkleden zoals haar familie. Dan denkt ze dat iedereen er is. De spookjes weten dat oma foto’s van haar familie op het kastje bij de trap heeft staan. Ze gaan kijken hoe ze zich moeten verkleden. Maar ze beseffen niet dat oma de foto’s vervangen heeft door een kerststalletje…

Dit gevoelige prentenboek bespeelt heel wat emoties. Oma mist opa en woont helemaal alleen. Ze kijkt dan ook uit naar het bezoek van haar zoon. De spookjes zijn lief en bezorgd, ze proberen oma een goed gevoel te bezorgen, en daardoor wordt alles erg grappig. Want ze verkleden zich in kerststalfiguren in plaats van in oma’s familie. En dan is er nog het einde, dat zonder woorden heel veel vertelt.
Dit is een warm verhaal dat mooi past bij Kerstmis. De tekst leest prettig voor en de illustraties zijn expressief en sfeervol. Knap is ook het contrast tussen de donkere, moeilijke tocht van oma’s familie en de warme, lichte kamer bij oma waar de spookjes haar verwennen. De vele dialogen zitten soms mee verwerkt in de illustraties, wat voor beweging en dynamiek zorgt. Het maakt alles speels en gezellig. Een warm verhaal om stilletjes van te genieten.

Mik Ghys - november 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Rick de Haas

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2023

ISBN
9789021684895

Aantal pagina's
33

Prijs
€16,99