Middelkind

Coverafbeelding van: Middelkind

Trefwoord(en)
gezin
familie
dorp
gemeenschap
toekomst

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

In het dorp waar Maggie woont, zijn de ‘oudste’ kinderen heel belangrijk. Zij mogen veel meer dan anderen. Want als ze veertien zijn, gaan ze naar ‘Kamp’, om er te strijden in de Stille Oorlog. Maggie, als middelste van drie, krijgt geen aandacht. Op een dag ontmoet ze Una, een dwalermeisje. Dwalers zijn vies, vuil en verachtelijk. Zo heeft Maggie het altijd geleerd. Una heeft hulp nodig. Maggie wil haar vertrouwen winnen om haar zo te kunnen vangen en ook belangrijk te worden in het dorp. Ze zet er gebeurtenissen mee in gang die het leven in haar dorp volledig zullen veranderen.

Dit verhaal speelt zich af in een post-apocalyptische tijd. Al duurt het even voordat de lezer daar achter is, want het wordt nergens verduidelijkt. De lezer valt gewoon binnen in het verhaal dat verteld wordt vanuit het standpunt van Maggie, in de ik-vorm. De lezer ervaart de haar omringende wereld door haar ogen, wat ze denkt en meemaakt. Het duurt een tijdje vooraleer er spanning in het verhaal komt.
De lezer weet nog minder van de leefwereld van Maggie dan zijzelf. Daardoor komen een aantal handelingen en gebeurtenissen wat vreemd over. Zo is er blijkbaar geen elektriciteit in het dorp, maar hebben de mensen wel generatoren. Er is geen gemotoriseerd vervoer maar de burgemeester heeft wel een jeep. De mensen verbouwen groenten en graan en telen koeien. Ze kunnen maar een beperkte tijd gebruik maken van een wasserij, kennen geen bananen, verduisteren ’s nachts hun ramen enzoverder. Ook over de zogenaamde ‘dwalers’ weet de lezer even weinig dan wat Maggie er in haar leven over geleerd heeft.
Uiteindelijk zal Maggie door haar actie een hele verandering teweegbrengen in haar dorp. Al blijft dat na het slot ietwat onduidelijk.
Het verhaal is eveneens wat onevenwichtig. Het begint vrij traag, kent een spannend middenstuk, maar na het slot blijft de lezer nog steeds onwetend over het grotere plaatje. Want hoe ziet de rest van de wereld er dan uit? Daarover krijgt de lezer geen antwoord.
Vlotlezend en ontspannend verhaal dat de verwachtingen helaas niet helemaal waar maakt.

Pol Van Damme - januari 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Kirsty Applebaum   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2021

ISBN
9789021681795

Aantal pagina's
238

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Middler

Vertaler(s)
Annelies Jorna