Middag

aanrader Coverafbeelding van: Middag

Trefwoord(en)
wachten
liefde
hoop
verwondering

Genre
prentenboek

Vanaf
15 jaar

Ah, een afspraakje, wat is dat toch iets geweldigs! Er is een bepaalde tijd en een bepaalde plek, …”.
Zo schrijft Jacominus Gainsborough in zijn dagboek op dinsdag 18 oktober even buiten Kaapverdië. Voor hij per boot vertrok had hij een afspraak gemaakt met Douce. Het wachten op haar (het leek hem eindeloos en de schrik dat zij niet zou opdagen overmande hem helemaal) omhelst dit hele verhaal. Hij bedenkt wat er allemaal zou kunnen mislopen waardoor zij niet op tijd op de afspraak zou zijn. En het loopt inderdaad bijna mis…

Een fijnzinnig verhaal waarin zo goed als niets gebeurt, maar waarin de gedachtewereld van het hoofdpersonage je haast bedwelmt. Je leest traag, pagina na pagina, zin na zin, en leeft mee met hem. Vooral de hoop nestelt zich gaandeweg ook in je hart. Zo intens, zo broos. De voorzichtige woorden van de auteur nemen je helemaal in en dank zij de knappe, loepzuivere vertaling van van de Vendel lukt dit ook in het Nederlands.
De personages lijken zo uit de wereld van Beatrix Potter ontsnapt. Zij zijn al even broos en gevoelig en roepen sterk je sympathie op. Je kon in 2018 reeds met hen kennis maken in het eerste boek over Jacominus Gainsborough: “De rijke uren van J.G.
Wat dit prentenboek zo bijzonder maakt, is dat het verhaal over wachten, hoop en liefde, zich presenteert als een origineel en verbazingwekkend kunstwerk op papier. Elke pagina functioneert als een kader met prenten waarin je kan ronddolen. Letterlijk met je handen (wel voorzichtig zijn!…) maar beter met je ogen. Want het geheel is bijzonder kwetsbaar. De kleurrijke prenten zijn met laser uitgesneden en overlappen elkaar met details die zo het gehele verhaal vertellen. Dit creëert een bijzondere (letterlijke) diepte doorheen het boek. De auteur deed dit al eens in 2012 met haar boek ‘Het kleine theater van Rebecca’ en ze doet dit nu nog inventiever over. Elke prent oogt als kantwerk dat je best met veel liefde en zorg manipuleert.
Een boek voor jong en oud, voor voorzichtige vingers en dromerige gedachten.
Zoveel haast poëtische schoonheid, dat kunnen wij alleen maar ten zeerste aanraden!

Eric Vanthillo - december 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Rébecca Dautremer   

Illustrator
Rébecca Dautremer   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2019

ISBN
9789002268984

Aantal pagina's
212

Prijs
€39,99


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Midi pile

Vertaler(s)
Edward van de Vendel