Mevrouw Kiosk

Coverafbeelding van: Mevrouw Kiosk

Trefwoord(en)
eenzaam
leven
samenleven
avontuur
zee
dromen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

De Letse illustrator en animatie filmmaker Anete Melece verrast ons met dit hoogst originele prentenboek, gebaseerd op haar eerdere geanimeerde kortfilm The Kiosk uit 2013 waarmee zij prijzen won op diverse filmfestivals.
Olga, een gezette dame, werkt en woont in haar kiosk. Zo’n ouderwetse krantenkiosk op de hoek van de straat zoals we die kennen uit het Parijse straatbeeld. Dat wonen gebeurt willens nillens want ze kan haar kiosk niet meer uit. Ze geraakt niet meer door de deur naar buiten. ’s Avonds, na het werk, sluit ze haar kiosk af en zit ze daarbinnen, met alles bij de hand, te dromen over verre reizen en de ondergaande zon in al even verre zeeën. Maar op een keer worden de kranten net iets te ver neergegooid en stelen een paar jongens een zakje chips. Olga raakt in paniek en plots valt haar kiosk – en zij dus ook – om. Zo ontdekt ze per toeval dat ze ermee kan lopen. Zij gaat een wandelingetje maken met de kiosk om haar heen en door een ongeval onderweg komen haar dromen uit…

Dit aandoenlijke prentenboek steelt je hart. Olga is een uiterst lieve dame die iedereen een goed gevoel wil geven en zichzelf daar soms wel bij vergeet. Herkenbaar… Door de dagelijkse routine heeft zij zichzelf letterlijk opgesloten, maar door een toevallige gebeurtenis komt haar wereld op zijn kop te staan. En zo gebeurt eindelijk waar zij al een leven lang van droomt.
Hier gaan humor, herkenbaarheid en emotie hand in hand. Je leeft mee met Olga en beleeft het avontuur met haar mee. Het onverwachte maar deugddoende einde maakt je helemaal blij.
De bruut geschilderde prenten zijn pareltjes van gedurfde eenvoud. Sfeer en sprekende expressie vullen elkaar aan tot prenten die je verbeelding prikkelen.
De knappe cover met het doorkijkvenster maakt het geheel helemaal af.
Een verrassend en gelaagd prentenboek dat zowel jong als oud bekoren zal.

Eric Vanthillo - januari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Anete Melece   

Illustrator
Anete Melece   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2023

ISBN
9789401491990

Aantal pagina's
38

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Kiosks

Vertaler(s)
Edward van de Vendel