Met ons komt alles goed

Coverafbeelding van: Met ons komt alles goed

Trefwoord(en)
dieren
durven
jezelf zijn
samenleving

Genre
prentenboek

Vanaf
9 jaar

Stefan Boonen schreef een apart en gevoelig verhaal, wat nog versterkt wordt door de eigenzinnige prenten van Greet Bosschaert (en haar vader Renaat, letterlijk op de achtergrond).
Een jongen, Max-Jozef, wordt door zijn vader afgezet aan een pension, een groen huis in de duinen aan zee. Voor enkele dagen… Waarom, dat weet de jongen niet. En wat er met zijn moeder aan de hand is, dat kan hij alleen maar vermoeden. Het pension is echter enkel voor dieren en de eigenares Flee is van plan om het te sluiten. Want binnen enkele dagen wil zij de zee opgaan met haar zeilboot naar waar de wind haar voeren zal. Zij is dus volop bezig met het leegmaken van het huis en een bestemming te zoeken voor de overgebleven dieren, de ‘probleemgevallen’: een hond, een kat, een papegaai, een ezel, een hamster en een pauw.

Doorheen het verhaal groeien Flee en Max-Jozef naar elkaar toe. Hij verdient zijn plaats in het huis en helpt Flee in haar laatste dagen. Buiten hen zijn er ook nog enkele kleurrijke figuren zoals warme bakker Eddy en zijn vrouw, agent Egon die verliefd is op Flee, en anderen.
Kortom, een uitgebreid verhaal vol fantasie dat je meesleept doorheen verschillende dagen die de eigenzinnige personages beleven. Soms had het wat beknopter gemogen en had de auteur meer mogen schrappen in de tekst. Maar wie van lekker uitgebreide vertellingen houdt zal zich daar niet aan storen. Ook niet aan de soms bruuske overgangen en ongeloofwaardige wendingen in het verhaal, omdat de vertelling je in zijn ban houdt.
Wat het geheel zo apart maakt zijn de bijzondere illustraties. Greet Bosschaert ging aan de slag met de originele houtblokken waarmee haar vader eind vorige eeuw houtsnedes en gravures maakte. Zij drukte ze af naast en door elkaar en voegde er kleur en tekeningen van zichzelf aan toe. Zo gaan zij een nieuw leven leiden en krijgen zij een nieuwe betekenis. Hoogst originele en treffende beelden die rijk verspreid worden doorheen het ganse boek. Wel jammer dat ze in dit boekformaat vaak over 2 pagina’s lopen met een storende vouwlijn in het midden. In een groter formaat hadden deze knappe illustraties beter tot hun recht gekomen.

Eric Vanthillo - januari 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Stefan Boonen   

Illustrator
Greet Bosschaert

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2016

ISBN
9789462911727

Aantal pagina's
84

Prijs
€14,95