Met Filippa Fazant naar de overkant

Coverafbeelding van: Met Filippa Fazant naar de overkant

Trefwoord(en)
verkeer
helpen
dieren

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Filippa de fazant woont in het bos vlakbij een dorpje. Elke middag steekt ze de Oude Eikenweg over om aan de overkant lekkere bramen te eten. Maar bijna elke middag wordt ze er bijna aangereden door een auto. Dat maakt haar erg boos. Ze schrijft een brief naar de burgemeester maar die begrijpt niets van wat ze op papier heeft gezet. Er verandert dus niets. Tot Filippa op een dag in het dorp een vrouw in een knalgeel uniform ziet die kinderen helpt oversteken. Dat wil ze ook doen. Ze knutselt een oversteek-spiegelei in elkaar en legt aan alle dieren uit wat ze van plan is. Vanaf dat moment helpt ze dieren veilig oversteken. Al gauw raakt Filippa bekend. Ze komt in de krant en het tv-nieuws maar de burgemeester wil niets weten over die rare vogel. Niemand vraagt nog naar zijn plannen om bomen te planten of zijn dorpsfeest. Filippa interesseert hem niet. Tot op een avond zijn kat nieuwsgierig het huis verlaat om naar die rare vogel te gaan kijken en verdwaalt…

Dit is een warm verhaal waar heel veel verschillende thema’s in verwerkt zitten. Het hoofdpersonage is een klein dier dat een klein initiatief neemt dat grote gevolgen heeft. Het gaat over verkeersveiligheid en anderen helpen. Maar het gaat ook over jaloers zijn op die bekendheid en daarom niets met die vogel te maken willen hebben. Over een vader die alleen met zijn dochter leeft, over hun liefde voor hun huisdier, en uiteindelijk ook over het toegeven van fouten. Met een beloning voor de moedige fazant als resultaat. Het is knap hoe de gevoelens van de burgemeester een belangrijk onderdeel van het verhaal vormen. Het is immers zijn gedrag dat het verhaalverloop bepaalt.
De tekst leest prettig en vlot voor. De illustraties wisselen af met paginavullende tekeningen en kleinere illustraties, wat voor veel dynamiek zorgt in het verhaal. Alle personages, dieren en mensen, hebben een warme uitstraling, je voelt al snel aan dat alles goed zal aflopen, dat dit een feelgood verhaal is. Heerlijk voor een gezellig voorleesmoment.

Mik Ghys - december 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Briony May Smith   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2022

ISBN
9789047714347

Aantal pagina's
30

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
A Practical Present for Philippa Pheasant

Vertaler(s)
Johanna Rijnbergen