Mess (Nederlandse editie) – Het handboek van fouten en missers

aanrader Coverafbeelding van: Mess (Nederlandse editie) – Het handboek van fouten en missers

Trefwoord(en)
kunst
creativiteit
experimenten

Genre
hobby

Vanaf
12 jaar

Keri Smith is een Canadese schrijfster, illustrator en guerilla-kunstenaar.
Haar doe-boeken dwingen je telkens om buiten de lijntjes te denken en te handelen. Want zoals ze zelf zegt: ‘Als je jezelf uitdaagt en uit je vastgeroeste patronen breekt, vergroot je je wereld. En daar word je gelukkig van.’
In dit ‘Handboek van fouten en missers’ daagt ze je uit om beeldend te experimenteren en te improviseren. Zij pleit om de platgetreden paden van de schoonheid en het perfecte eindresultaat achter je te laten, maar je te focussen op de speelse en spontane processen van het ongeremd scheppen.
Klinkt misschien wat theoretisch, maar Smith zou Smith niet zijn moest zij haar eigen voorwoord niet relativeren door eraan toe te voegen dat je het kan lezen, maar dat je ook je eigen versie ervan kan opschrijven op de linkerpagina, of dat je het kan overslaan en meteen met de opdrachten kan beginnen.
En die opdrachten zijn stuk voor stuk pareltjes van verrassende en uitdagende oefeningen die meteen uitvoerbaar zijn (in het boek zelf of erbuiten als je voor groter wilt gaan) en die je creativiteit aanboren tot in het diepst van al je vezels.
– Laat iemand tegen dit boek aan stoten terwijl je een lijn tekent. Herhaal dit vaak.
– Een linkerblad boordevol regels als ‘Hier niets op plakken’, ‘Niet met vieze handen aan deze pagina zitten’, Niet met je schoenen over deze pagina lopen’, ‘Deze pagina niet scheuren’ en nog veel meer, en op de rechterpagina het kleine zinnetje ‘Lap deze regels aan je laars’.
– Schilder iets met materiaal op waterbasis en laat het buiten liggen tijdens een regenbui of sneeuwstorm.
– Mors iets op je hand of gezicht (ijs, lijm, enz.) en veeg je gezicht af met deze pagina.
– Schraap flinters waskrijt af en leg ze midden op een pagina die je dichtvouwt. Strijk er snel overheen met een warme strijkbout en open de pagina weer.
– Gebruik een hele dag alleen je ‘verkeerde’ hand.
– Kleur deze vorm in met je ogen dicht (of in het donker).
– Begraaf dit boek en graaf het na 3 dagen weer op.
– Maak een tekening met alleen maar plakband.
Enzovoort.
Te veel om op te noemen. Maar niet te veel om uren dagen maanden … gefascineerd en met veel plezier mee bezig te zijn. Gegarandeerd dat je er een gelukkiger mens van wordt…
En tegelijkertijd is dit boek ook een must voor iedereen die kinderen en jongeren begeleidt in hun creatieve processen! Zoveel originele ideeën zag je zelden samen in één boek.
Vandaar een opvallende en stevige aanrader!

Eric Vanthillo - februari 2013

Zoek op bib.be

Auteur
Keri Smith   

Illustrator
Keri Smith   

Uitgeverij
Het Spectrum   


Jaartal
2011

ISBN
9789049107468

Aantal pagina's
224

Prijs
€12,99