Merel

aanrader Coverafbeelding van: Merel

Trefwoord(en)
muziek
introvert
vliegen
vogels
trauma’s

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Merel wordt op het dak van haar school gevonden. Omdat er wordt gedacht dat ze wilde springen, wordt ze afgevoerd naar het ziekenhuis. Merel blijft bij hoog en bij laag beweren dat ze geen zelfmoord wilde plegen. Wat ze dan wel deed op het dak, wil ze niet vertellen. Zal Merel erin slagen uit haar schulp te kruipen? Wie of wat kan haar daarbij helpen?

Meteen vanaf de eerste pagina word je opgeslokt in het verhaal. De vragen die in het eerste hoofdstuk al opduiken worden zoetjesaan beantwoord doorheen het boek. Hoewel er zo wel enigszins spanning wordt opgebouwd, is Merel allesbehalve een spannend boek. Merel is het soort boek dat je rustig wil lezen, dat je tegelijkertijd uit wil lezen en nooit wil beëindigen, dat je rust geeft maar ook onrust, dat je verdrietig maakt maar ook troost. Kortom Merel is een boek dat je niet snel vergeet.
Het debuut van schrijfster Sarah Moon (wat kunnen we in de toekomst dan wel niet van haar verwachten?) heeft een prachtige kaft die naderhand nog veel meer betekenis blijkt te hebben dan eerst gedacht. De vogels, de muzieknoten, de lucht, … allemaal spelen ze een belangrijke rol in Merels leven. Zoals gezegd, wordt dit maar met mondjesmaat aan de lezer uit de doeken gedaan. Het gaat ook niet perse over wat er gebeurd is, maar wel over Merel zelf. Het boek volgt Merels angsten, twijfels en hoop op rust. Hoewel er genoeg verhaal in het boek zit, is de echte schat Merel zelf. Moon slaagt erin Merel ontzettend herkenbaar en waarheidsgetrouw neer te zetten. Het gebeurt zelden dat een personage zo echt aanvoelt. Als lezer leef je mee met Merel, of je zelf nu eerder introvert of extravert bent, je hoopt en duimt en steunt Merel in haar problemen. Misschien juist omdat ze zo diepgaand is uitgewerkt doet ze ouder aan dan ze in het verhaal zou zijn. Er zijn geen goede woorden om Merel te beschrijven behalve: ga deze aanrader meteen lezen, je zal het je niet berouwen!

Mathilde Lemm - maart 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Sarah Moon

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2018

ISBN
9789047710271

Aantal pagina's
238

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Sparrow

Vertaler(s)
Barbara Zuurbier
Lydia Meeder