Mensen met koffers

aanrader Coverafbeelding van: Mensen met koffers

Trefwoord(en)
vluchtelingen
poëzie
achterlaten
dromen

Genre
poëzie

Vanaf
5 jaar

In 1998 publiceerden Sjoerd Kuyper en Annemarie van Haeringen het aangrijpende leesboek over vluchtelingen ‘Alleen mijn verhalen nam ik mee’. Als sfeerschepper en als toelichting was de tekst van dit prentenboek toen het openingsgedicht. We kunnen het alleen maar toejuichen dat dit pakkende gedicht zovele jaren later een eigen publicatie krijgt. Omdat het probleem van vluchtelingen meer dan ooit prangend en verbijsterend is, kunnen we deze publicatie alleen maar verwelkomen met open armen (en hart).
Het gedicht, zin per zin gespreid over de verschillende pagina’s, beschrijft met afstand wat vluchtelingen ondernemen. Wat ze achterlaten en waar ze naartoe willen. De stijl is echter alles behalve kil. Tussen de woorden en zinnen door voel je zoveel liefde en aanklacht dat het één grote schreeuw om aandacht is. Om het probleem aan te kaarten zonder oordeel, open voor gesprek en overpeinzing.
Annemarie van Haeringen bewandelt nieuwe wegen met haar innemende prenten. Zij tekent en schildert met vlotte lijnen en zachte kleuren diverse portretten en geeft zo gezicht aan mensen die steeds dreigen te verdwijnen in de massa. Het zijn stuk voor stuk prenten die binnen komen en zich nestelen onder je vel. Sommige prenten zijn zalvend en bieden een lichte troost, anderen zijn harder en confronteren je met een realiteit die je liefst niet tot de jouwe rekent. Eén beeld, dat van de grootvader boven zijn grasveld, is zeer mooi in zijn kleurenpracht en uiterst sober. Maar ook loeihard. Het lijkt mij niet geschikt zonder begeleiding en kadering van volwassenen. Of ben ik als recensent hierin te voorzichtig? Ik twijfel, maar wil het wel aanstippen en aan de lezer/kijker overlaten.
Dit is een gedegen werk met een ziel en een noodzaak, een must voor jong én oud in deze tijden dat er over de hele wereld zovele mensen op de vlucht zijn. Daarom zonder twijfel een aanrader!

Bekroond met een Zilveren Penseel 2021.

Eric Vanthillo - april 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Sjoerd Kuyper   

Illustrator
Annemarie van Haeringen   

Uitgeverij
Hoogland & Van Klaveren   


Jaartal
2020

ISBN
9789089673374

Aantal pagina's
30

Prijs
€17,50