meneer papier knipt

aanrader Coverafbeelding van: meneer papier knipt

Trefwoord(en)
knippen
plakken
leven
wandelen
knutselen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

In 2001 zag meneer Papier voor het eerst het levenslicht toen hij ging wandelen. Een jaar later werd dit boek bekroond met de fel begeerde Boekenpauw. Enkele jaren later verscheen ‘Meneer Papier is verscheurd’ en nog wat jaren later ‘Meneer Papier en zijn meisje’. Drie boeken op rij waarmee ‘het gouden duo’ Elvis Peeters en Gerda Dendooven ons verrasten met een meer dan origineel concept: gelaagde verhalen voor jong én oud met een licht filosofische inslag over een mannetje dat zichzelf een leven schildert, knipt en plakt. Een warme ode aan de verbeelding.
Vele jaren later werden de verhalen uitgebreid en bewerkt tot een Vlaamse stopmotion animatiereeks die momenteel te bewonderen is op Ketnet en ook op VRTnu.
Daarom is het nu een welkom geschenk om drie voorleesverhalen over meneer Papier gebundeld te zien in dit lijvige prentenboek.
In ‘Meneer Papier gaat uit wandelen’ is het warm buiten. Meneer Papier knipt zich een fris truitje en een korte broek. Uit een oude krant knipt hij een hond en samen gaan ze wandelen en spelen in de natuur.
In ‘Meneer Papier timmert een huis’ knipt en timmert hij een huis bij elkaar voor zijn poes. Maar zo apart leven, dat vindt hij maar niks. Dus verknipt hij het huis tot een bank waar ze samen op kunnen zitten als ze in de tuin zijn.
En in ‘Meneer Papier en zijn meisje’ knipt hij zich een meisje. Maar wat je knipt doet niet altijd wat je wil. Zeker niet het meisje dat liever een vlinder achterna loopt…

Dit zijn stuk voor stuk gelaagde verhalen die zowel jonge kinderen als volwassenen boeien. Op het eerste zicht zijn het originele verhalen over jezelf een leven knippen en plakken, maar daaronder zit zoveel meer. Verrassend en inspirerend om dit alles te ontdekken, keer na keer.
De tekst is eenvoudig, ritmisch, vlot en gevarieerd. Heerlijk om voor te lezen!
De speelse prenten in zachte kleuren zijn beweeglijke pareltjes vol fantasie en leven. Knap hoe Dendooven zelf alles bij elkaar schildert, knipt en plakt. Hier valt haar meesterlijke stijl samen met het verhaal zelf. Waar je als lezer / kijker alleen maar diep respect en bewondering voor kan hebben.
Daarom raden we dit , aan jong én oud, ten zeerste aan!

Eric Vanthillo - november 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Elvis Peeters   

Illustrator
Gerda Dendooven

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2021

ISBN
9789401477215

Aantal pagina's
96

Prijs
€19,99