Meneer Minuscuul en de walvis

Coverafbeelding van: Meneer Minuscuul en de walvis

Trefwoord(en)
klein
zee
varen
avontuur
fantasie

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Meneer Minuscuul was misschien welhet kleinste mannetje ooit.
Hij had al heel veel van de wereld gezien,maar een walvis…
Nee…
Nog nooit.
Zo begint dit tijdloze prentenverhaal over het meneertje Minuscuul dat zo klein was als een koffieboon. Maar als reiziger was hij ontzettend nieuwsgierig en buitengewoon ‘groot’. Daarom wilde hij kost wat kost dit grootste dier (zo dacht hij) zien. Hij maakte een boot uit een notendopje met roeispanen uit een lucifer. Volgeladen met vele microscopisch kleine voorwerpen haakte hij zich aan een vlinder, die hem naar zee bracht. Hij peddelde en dreef maanden rond op zee. Maar de walvis liet zich niet zien. Het viel hem zwaar en hij verlangde naar een bed op het vasteland. Net op dat moment zag hij een onbewoond eiland. Hij voer ernaartoe, verkende het en wilde er zijn tent opstellen. Maar wat bleek, de walvis was dichterbij dan hij ooit kon vermoeden…
De auteur en de illustrator van dit heerlijk absurd verhaal zijn voor Polen wat Annie M.G.Schmidt en Fiep Westendorp voor Nederland zijn. Vandaar is dit een aangename kennismaking met dit klassieke Poolse duo.
Tuwim (1894-1953) rijmt zich ritmisch een mooi verhaal bij elkaar dat je meeneemt op avontuur. Een avontuur met vele knipogen en speelse wendingen. Hij speelt en jongleert vlot met taal en klank. De dichter Jo Govaerts slaagt erin om de expressieve tekst om te zetten naar het Nederlands, wat geen sinecure moet geweest zijn. Knap!
Butenko (1931) illustreert dit alles met zachte pen. Zijn luchtige tekeningen zijn kwetsbaar en tegelijkertijd vol humor. Het eenvoudige en beperkte kleurenpalet (grote vlakken blauw op crémig wit) geeft het geheel een ouderwets ogende rust. De accenten in fluogeel verrassen en lichten het geheel op. Een mooie combinatie!

Eric Vanthillo - april 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Julian Tuwim

Illustrator
Bohdan Butenko

Uitgeverij
Book Island   


Jaartal
2014

ISBN
9780473261788

Aantal pagina's
20

Prijs
€15,50


Vertaald uit
Pools

Originele titel
Pan Maluskiewicz i Wieloryb

Vertaler(s)
Jo Govaerts